Mat og vann

Alle som jobber med produksjon, distribusjon og servering av mat har ansvar for å følge Norges lover og forskrifter. Norge må også følge internasjonale regler som for eksempel EØS-avtalen.
Når du velger et tema i listen under vil du finne selve regelverket, forklaringer og veiledninger til dette, skjema, gebyrer, kontaktinformasjon, tilsyn og mye mer.
Ny matbedrift
Matservering
- Bar
- Barnehage og SFO
- Catering
- Kantine
- Kortvarig salg av mat
- Restaurant, kafé og hotell
- Smilefjes på kafeer og restauranter
- Sykehus og institusjon
Produksjon av mat
- Bakevarer, sjokolade og snacks
- Drikkevarer
- Egg og eggprodukter
- Fisk og sjømat
- Frukt, bær, grønnsaker og korn
- Honning
- Kjøtt og kjøttprodukter
- Lokalmat
- Matkontaktmaterialer (emballasje)
- Melk og meieriprodukter
- Ny mat
- Økologisk mat
Merking av mat
- Generelle krav til merking av mat
- Allergener
- Beskyttede betegnelser
- Ernærings- og helsepåstander
- Kvalitetsbestemmelser om matvarer
- Nøkkelhullet
- Økologisk mat
Import av mat
Eksport til land utenfor EU/EØS
- Eksport av egg og eggprodukter
- Eksport av fisk og sjømat
- Eksport av kjøtt og kjøttprodukter
- Eksport av melk og meieriprodukter
- Kommersiell eksport av mat
- Privat eksport av mat
Drikkevann
- Beredskap for drikkevann
- Drikkevannshensyn
- Nasjonale mål for vann og helse
- Opplysninger om vannforsyningssystemer
- Regelverk for drikkevann
- Registrering og plangodkjenning
- Tilsyn med drikkevann
- Vannbehandlingskjemikalier
- Årlig rapportering fra vannverkseiere
- Vann på flaske
Smitte fra mat og drikke
- Antibiotikaresistente bakterier
- Bakterier i mat og drikke
- Parasitter i mat og drikke
- Virus i mat og drikke
- Årsrapporter om utbrudd av smittsomme sykdommer
Uønskede stoffer i maten
- Biologiske gifter
- Legemiddelrester i mat
- Matkontaktmaterialer (emballasje)
- Miljøgifter
- Prosessfremkalte stoffer
- Radioaktivitet
- Rester av plantevernmidler i mat
Spesialmat og kosttilskudd
- Barnemat
- Glutenfrie produkter
- Kosttilskudd
- Laktosefrie og -reduserte produkter
- Næringsmidler til spesielle medisinske formål
- Morsmelkserstatning og tilskuddsblandinger
- Totale kosterstatninger for vektkontroll
Butikk og butikkjeder
- Butikk med ferskvare
- Butikk uten ferskvare
- Helsekost
- Legemidler utenom apotek (LUA)
- Storkiosk, bensinstasjon, gatekjøkken
- Økologisk mat