Faktaartikkel

Parvovirus-infeksjon hos hund

Publisert 02.11.2021     Sist endret 02.11.2021
Foto: Mattilsynet v/ Cecilia Heimgård

Parvovirus-infeksjon hos hund, også kalt hundepest, er en svært smittsom sykdom. Sykdommen smitter ikke til mennesker. Svært mange hunder i Norge vaksineres mot denne sykdommen, og den forekommer derfor sjelden her i landet.

Symptomer og smitte

Parvovirus-infeksjon gir ofte høy feber, kraftig nedsatt allmenntilstand og alvorlig oppkast og diaré - først og fremst hos unge, uvaksinerte hunder. Hos uvaksinerte unge hunder kan dødeligheten være høy. Fullvaksinerte hunder blir svært sjeldent syke av parvovirus og alle hunder bør derfor vaksineres.

Viruset smitter enten direkte fra hund til hund eller indirekte via sko, klær, hender og andre gjenstander som har hatt kontakt med en smittet hund, dens avføring eller oppkast. Viruset er svært motstandsdyktig og kan overleve lenge i miljøet.

Hvis hunden din blir syk med alvorlig oppkast og diaré bør du alltid kontakte veterinær. Gi veterinæren beskjed om at det kan være en smittsom sykdom slik at veterinæren kan ta noen smitteverns forhåndsregler på klinikken. For å unngå å smitte andre hunder bør du passe på at hunden din ikke er i kontakt med andre hunder så lenge den har symptomer på sykdom. Husk å plukke opp avføring etter hunden din og kast det i en søppelkasse.

Alle hunder bør vaksineres mot parvovirus

Vaksinasjon er et svært viktig tiltak mot parvovirusinfeksjon. Mattilsynet anbefaler at alle hunder vaksineres mot parvovirus, ta kontakt med veterinæren din for vaksineanbefalinger.

Meldeplikt

Parvovirus-infeksjon hos hund er en C-sykdom, og veterinærer som påviser denne sykdommen skal melde ifra til Mattilsynet. Dette kan gjøres i Mattilsynets skjematjenester.

Fant du det du lette etter?