Valpesjuke

Publisert 11.01.2013     Sist endret 14.01.2014

Valpesyke hos hund (Canine distemper) er en svært smittsom virussykdom som finnes over hele verden. Hunden kan bli alvorlig syk og dødeligheten er høy dersom sykdommen forblir ubehandlet.

Vi har kun sporadisk tilfeller i Norge, sist påvist 2014. Dersom hunden blir vaksinert jevnlig, er risikoen for at den får valpesyke minimal. Vaksinen mot valpesyke tilhører kjernevaksinene, og Veterinærinstituttet anbefaler at alle hunder blir vaksinert mot denne sykdommen. De fleste hunder blir i dag vaksinert mot valpesyke som en del av vaksineringsprogrammet for hund. Det er viktig å følge opp den rutinemessige vaksineringen for å unngå alvorlig sykdom på hunden.

Grunnimmunisering for valpesyke: 1 vaksinasjon fra 10 ukers alder. Ønskes beskyttelse av yngre valper, kan vaksinasjonen påbegynnes fra 6 ukers alder, men valpene må i så fall revaksineres 2-4 uker senere, dvs. fra 10 uker eller eldre. Revaksinering: Hvert tredje år.

Karakteristisk for lidelsen er høy feber, katarr i luftveiene og ofte komplisert med lungebetennelse og sentralnervøse symptomer. Viruset er et morbillivirus som hører til familien paramyxovirus. Den mest vanlige smitteveien er via kroppsvæsker som neseutflod, avføring og urin, og smittede hunder kan skille ut virus i flere måneder. Sykdommen kan smitte både til og fra pelsdyr og det anbefales derfor å unngå kontakt mellom hund og pelsdyr. Valpesyke er en meldepliktig gruppe-B sykdom i Norge.

Sykdommen smitter ikke til mennesker. Tamkatter har ikke fått påvist hundens valpsykevirus

Ta kontakt med din veterinær om du har spørsmål om din hund. Hvis din hund er syk er det viktig att du raskt kontakter en praktiserende veterinær.

Kontakt oss

Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00