Lurt å ID-merke katten

Publisert 09.01.2013     Sist endret 01.09.2021
Svart og hvit katt.
Foto: Mattilsynet

Hvert år forsvinner katter fra sine eiere i løpet av ferien, og fler steder i landet har man hatt utfordringer med eierløse katter. Mattilsynet oppfordrer derfor alle til å ID-merke katten. På den måten blir lettere å finne igjen dyret dersom det skulle bli borte. 

ID-merking innebærer at en elektronisk chip blir plassert under huden på katten. Denne kan skannes og gir opplysning om eier. Dette gir en sikker og rask identifikasjon dersom dyret kommer bort fra hjemmet sitt eller blir påkjørt.

- Merking av katt er god dyrevelferd, og Mattilsynet oppfordrer derfor katteeiere til å kontakte veterinær for å få merket din katt, oppfordrer Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

Mattilsynet minner om at alle dyreeiere har ansvar for at dyr får forsvarlig tilsyn og stell og beskyttelse mot lidelse.

- Det aller beste vi kan gjøre er å forebygge at katter blir forvillede. De som har omsorgen for katter må være seg sitt ansvar bevisst, sier hun.

Om godt kattehold:

  • Elektronisk ID-merking med microchip er trygt for katten, og gjør at man raskt kan finne navn og telefonnummer til eieren.
  • Kastrering/sterilisering hindrer fødsler og demper utferdstrang hos katter.
  • Mye kan oppnås ved å hindre at det blir født uønskede kattunger. Noen katter føder unger på bortgjemte steder. Dette kan lett resultere i en andregenerasjons katter som blir sky for mennesker. Sky kattunger kan gjøre det vanskelig for eieren å ivareta sitt ansvar for dem.
  • Katter er ikke et leketøy som man skaffer seg for en kortere periode.
  • Katter kan leve i over 20 år. Når du tar til deg en katt, må du være beredt til å ta ansvaret like lenge. Dersom du ikke kan ha katten lenger, må du selv sørge for å få den omplassert eller avlivet. Husk at din katt er avhengig av deg så lenge den lever.
  • Katter på avveier som blir fôret av andre, vil lett kunne slå seg til i nabolaget hos sin nye omsorgsperson.
  • Vær klar over at du ved å fôre en katt på avveier gjør denne avhengig av deg, og med det påtar du deg et ansvar for kattens velferd videre.
  • Søppelplasser med matavfall kan lett bli en samlingsplass for katter uten bånd til sine eiere.
  • Det er viktig at mennesker ikke legger til rette for at katter kan formere seg uhemmet uten at noen tar ansvar for dem, herunder at man fjerner matrester/søppel som kan gi næring til smågnagere eller kattene selv. Slike yngleplasser kan skape store problemer i lokalmiljøet.

 

Fant du det du lette etter?

Les merLes mer