Ikke kjøp hund på nettet

Publisert 08.10.2014     Sist endret 08.10.2014

Dersom du skal kjøpe hund må du ta visse forholdsregler før du bestemmer deg for hvem du handler med. Det er en dårlig ide å avtale kjøp over nettet, for deretter å overta valpen på en parkeringsplass eller annet nøytralt sted. Det er stor sannsynlighet for at dette er en innsmuglet hund.

Lange ventetid og høye priser frister årlig mange tusen til å kjøpe valp over nettet, men dette er en risikabel handel. Hunder oppdrettes under elendige kår i valpefabrikker. På sin vei mot Norge fraktes de i  små bur og kasser, gjerne bedøvet, teipet sammen og gjemt i bagasjerommet uten vann og mat. Dette er dyrelidelse satt i system. Ved å kjøpe hunder av tvilsomt opphav, støtter du denne kriminaliteten.

Smuglerhunder har ingen eller falske papirer. De har ikke fått nødvendige vaksinasjoner og de kan være bærere av sykdommer vi ikke ønsker inn til landet. I Norge er vi forskånet for mange dyresykdommer som andre land sliter med. Vi har blant annet ikke den dødelige sykdommen rabies og slik ønsker vi fortsatt å ha det.

Følg disse rådene når du kjøper valp, og vær med på å sette en stopper for hundesmugling:

  • Be om å få se valpen sammen med mor og søsken før du bestemmer deg. Da har du en mulighet for å sjekke at dette er et «reelt» kull eller innsmuglede hunder.
  • Du bør besøke valpen før du skal overta den.
  • Valpen skal være minst 8 uker når den bytter eier.
  • Valpen skal være tillitsfull og virke som den er vant til å bli håndtert av mennesker.
  • Ikke overta valpen på nøytralt sted eller hjemme hos deg selv, du bør hente valpen hos oppdretter.
  • Dersom du kjøper valp fra utlandet gjelder egne regler. Valpen skal blant annet ha et pass, det er krav om id-merking, rabiesvaksine (ikke fra Sverige) og behandling mot revens dvergbendelorm. Sjekk hva som gjelder.
  • Dersom selger ikke aksepterer kravene dine bør du velge en annen oppdretter.
  • Seriøse oppdrettere sørger for at valpen er grunnvaksinert, har helseattest og er ID-merket med chip. De bruker også standardiserte salg- og kjøpskontrakter hvor du finner kontaktinfo til selger.

Se også:

Fant du det du lette etter?