Kattepest: Parvovirus-infeksjon

Publisert 02.11.2021     Sist endret 03.11.2021
Brunstripet katt med hvitt bryst
Alle katter bør vaksineres mot kattepest.  Foto: Mattilsynet

Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest, er en svært smittsom sykdom. Sykdommen smitter ikke til mennesker. Vaksinasjon mot kattepest er en av kjernevaksinene til katt. Denne sykdommen påvises sjeldent hos katt i Norge, og da først og fremst hos uvaksinerte dyr. 

Symptomer og smitte

Kattepest forårsakes av et parvovirus (felint panleukopenivirus FPV). Symptomer på kattepest er feber, slapphet, manglende matlyst, oppkast og diaré. Kattepest kan være dødelig, spesielt for kattunger og uvaksinerte katter. Hos drektige katter kan det medføre abort.

Viruset smitter enten ved direkte kontakt fra katt til katt, eller indirekte via klær, sko, hender, matskåler og andre gjenstander som har hatt kontakt med en smittet katt, dens avføring eller oppkast. Viruset er svært motstandsdyktig og kan overleve lenge i miljøet.

Hvis katten din blir syk med symptomer som kan indikere kattepest, bør du alltid kontakte veterinær. Gi veterinæren beskjed om at det kan være en smittsom sykdom slik at veterinæren kan ta noen forhåndsregler for å unngå smitte på klinikken. For å unngå å smitte andre katter, bør du passe på at katten din ikke er i kontakt med andre katter så lenge den har symptomer på sykdom.

Alle katter bør vaksineres

Vaksinasjon er et svært viktig tiltak mot kattepest. Mattilsynet anbefaler at alle katter vaksineres mot kattepest, ta kontakt med veterinæren din for vaksineanbefalinger.

Meldeplikt

Parvovirus-infeksjon hos katt er en C-sykdom, og veterinærer som påviser denne sykdommen skal melde ifra til Mattilsynet. Dette kan gjøres i Mattilsynets skjematjenester.

Fant du det du lette etter?