Reise med minigris

Publisert 02.07.2014     Sist endret 05.11.2018
Minigris
For å hindre nye dyresykdommer i Norge er det strenge innreiseregler for minigriser og andre griser.  Foto: Colourbox.com

Selv om mange har minigris som kjæledyr, gjelder de samme reglene for innreise til Norge med minigris som for andre griser/svin. Det er strenge regler for å hindre at nye dyresykdommer kommer til Norge. I praksis vil det si at du ikke kan ta med deg grisen noen dager på hytta i Sverige, fordi den blant annet må ha oppholdt seg på samme sted i Sverige i minst 30 dager før den kan komme tilbake til Norge. Etter det må den i isolat i Norge i 2 måneder.

Man tenker gjerne på minigris som et kjæledyr på linje med en hund, MEN minigrisen er et dyr av arten svin som kan være smittebærer for mange sykdommer som ikke finnes i Norge og som vi ikke ønsker skal komme til Norge. I Sverige er det for eksempel en stor populasjon av villgris. Disse blir ikke undersøkt for smittsomme sykdommer, og vi vet derfor ikke hva som er status.

For å hindre at nye sykdommer kommer til Norge har vi et strengt regelverk som gjelder for innførsel av dyr, blant annet Forskrift om dyrehelsemessige betingelser for innførsel og utførsel av svin og Dyrehelseforskriften

I henhold til disse forskriftene skal gris som skal innføres til Norge være fulgt av en helseattest fra en offentlig veterinær i avsenderlandet. Attesten skal gis etter en identitetskontroll og klinisk undersøkelse som skal gjøres maksimum 24 timer før innførsel til Norge. Før denne attesten kan gis skal grisen ha oppholdt seg på samme sted i minst 30 dager. Den må i tillegg settes i isolat i Norge i 2 mnd. Dette isolatet må være offentlig godkjent. For å bli godkjent isolat kreves blant annet at det ikke finnes andre svinehold i nærheten.

Fant du det du lette etter?