Interessen for tang og tare til bruk som mat er økende i Norden og i andre land i Europa. Selv om tang og tare er det største akvakulturproduktet i verden, finnes det fortsatt ingen internasjonale standarder eller regelverk for mattrygghet i slike matvarer, slik som Codex-standarder eller EU-lovgivning.
Nordiske arter og nordiske farvann kan ha særegne egenskaper som skiller seg fra andre regioner av verden. Dette må det tas høyde for i utvikling av et fremtidig regelverk.
Med dette som bakgrunn ble det i 2020 opprettet et felles nordisk prosjekt finansiert av Nordisk Ministerråd bestående av mattilsynene i Danmark, Island, Færøyene, Sverige og Norge.
Formålet var å utvikle en felles nordisk tilnærming til risikohåndtering av mattrygghet i tang og tare til bruk i regelverksutvikling i EU og Codex, og som bakgrunn for veiledningsmateriell i landene.
Prosjektet ble avsluttet med en rapport som inneholder oppdatert kunnskap om mattrygghet i tang og tare, med spesiell vekt på nordiske forhold. Den beskriver blant annet eksisterende produksjon og risikohåndtering, hvilke nordiske arter som er relevante til bruk som mat, deres ny mat-status og analysedata fra de ulike landene for tungmetaller og jod.
Les mer om rapporten på Mattilsynets nettsider