Catering

Catering er levering av mat til større eller mindre grupper mennesker, vanligvis i forbindelse med arrangementer. 

Publisert

Cateringvirksomheter håndterer, foredler og produserer matvarer som blir forhåndsbestilt, produsert og levert. Maten fraktes til et annet sted enn der det er produsert.

Næringsmidlene er ofte spiseklare, og det er viktig at kjølekjeden eller varmholding blir opprettholdt under lagring og transport. 

Før du starter 

  • Registrer virksomheten din i Mattilsynets skjematjeneste
  • Sørg for å ha tilstrekkelig kunnskap om hygiene og mathåndtering for å sikre trygg mat 
  • Sørg for å ha egnede lokaler til det du har tenkt å produsere

Generell veiledning 

Mattilsynets startpakke for nye matbedrifter gir deg en oversikt over de viktigste kravene som gjelder ved matproduksjon:

  • Lokaler og utstyr 
  • Mathåndtering og hygiene 
  • Håndvask 
  • Toalett og garderobe 
  • Kjølelagring 
  • Varmebehandling/varmholding 
  • Nedkjøling 
  • Sporbarhet av matvarer 

Trygg bruk av råvarer 

Noen råvarer må håndteres og behandles på særskilte måter, slik som

Vannforsyning  

Du må ha vann med drikkevannskvalitet, noe som er ivaretatt dersom du er tilknyttet et offentlig vannverk. Det må være tilstrekkelig mengde med varmt vann for vask av hender og utstyr.  Har du egen vannforsyning må du sikre at vannet er trykt. 

Matkontaktmaterialer 

Matkontaktmaterialer er all emballasje og redskaper som kommer i direkte kontakt med maten. Du må sørge for å bruke disse riktig. Feil bruk kan føre til at stoffer overføres til maten og gjør den helseskadelig.  

Internkontroll 

Internkontroll er både muntlige og skriftlige rutiner du har for å sikre at regelverket etterleves og at maten du lager er trygg. 

Transport 

Om du kjører maten ut til kunder må du beskytte maten mot forurensing. Du må også sikre at varm mat holdes rykende varm og at kald mat holdes kald. Hovedregelen er at kjølevarer skal holdes ved 0-4 °C. Regelverket gir likevel mulighet for at temperaturen kan være en annen i kortere perioder, så lenge det ikke fører til at maten blir helseskadelig. 

Allergenmerking

Når du leverer catering skal du gi skriftlig informasjon om allergener til kunden. Selv om kunden får informasjon om allergener ved bestilling, skal informasjonen foreligge skriftlig ved levering, for eksempel i et hefte eller på hjemmesiden. Merking av allergener skal være tydelig.

Catering fra privat kjøkken 

Driver du cateringvirksomhet fra ditt private kjøkken, er det flere ting du må være spesielt oppmerksom på.

Registrering av næringsmiddelvirksomhet 

Du velger aktiviteten "detaljomsetning og servering", og produksjonsformen "catering". 

Skjemaet skal også brukes dersom du vil utvide aktiviteten i en allerede eksisterende virksomhet og starte med en ny aktivitet som ikke er registrert. 

Registrering av næringsmiddelvirksomhet

Du skal være registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du produserer, importerer, håndterer, lagrer eller omsetter næringsmidler.

Du registrerer deg ved å bruke skjemaet "Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer" i Mattilsynets skjematjeneste.

Skjemaet skal også brukes dersom du vil utvide aktiviteten i en allerede eksisterende virksomhet og starte med en ny aktivitet som ikke er registrert.

Mattilsynets skjematjeneste