Mattilsynet gjennomfører endringer om hvilke opplysninger som skal medfølge melding om alvorlig dyresykdom fra myndighetene til EU/ESA. Det gjøres også endringer i listeføring av EU-land på bakgrunn av sykdomsstatus.
Endringene gjennomføres i dyrehelseovervåkningsforskriften og TSE-forskriften. De har bakgrunn i endringer av forordning (EU) 2020/2002, forordning (EU) 2021/620 og beslutning 2007/453/EU som er gjennomført i disse forskriftene. Endringsrettsaktene som gjennomføres er forordning (EU) 2022/1137, forordning (EU) 2022/1218 og beslutning (EU) 2022/1377.
I dyrehelseovervåkningsforskriften endres bestemmelsen om hvilken informasjon som myndighetene skal oppgi ved melding om alvorlige dyresykdommer (kategori A-sykdommer eller liste 1-sykdommer) til EU/ESA. Det spesifiseres at dato for foreløpig vask og desinfeksjon, samt om sykdomsutbruddet er i et område som allerede er underlagt dyrehelserestriksjoner skal være en del av denne meldingen.
Videre endres sykdomsstatus for brucellose, tuberkulose, enzootisk bovin leukose, bovin virusdiare og blåtungevirus i landene Italia, Kroatia, Danmark, Tyskland og Irland. Endringen består i at landene enten får godkjent sykdomsfri status eller godkjent utryddelsesprogram, for hele landet eller områder i landet, for en eller flere av sykdommene.
I TSE-forskriften endres statusen til Frankrike fra kontrollerbar til neglisjerbar risiko for bovin spongiform encephalopati.
Endring av sykdomsstatus har bakgrunn i at innsendt dokumentasjon fra myndighetene i de berørte landene er vurdert og funnet tilfredsstillende i henhold til vilkårene gitt i regelverket av Kommisjonen eller Verdens dyrehelseorganisasjon (WOAH).
Endringene vurderes å få minimale konsekvenser for norske myndigheter eller berørt næring i Norge. De vurderes videre som hensiktsmessige og positive.
Gangen i arbeidet er beskrevet i tidslinjen under, og den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.