Mattilsynet behandler en søknad om godkjenning av olje fra genmodifisert raps til bruk i fiskefôr. Vitenskapskomiteen for mat og miljø har utført en vitenskapelig risikovurdering av rapsoljen.
Mattilsynet er instansen som behandler søknader om godkjenning av produkter laget fra GMO til bruk som mat og fôr. Vi behandler nå en søknad om godkjenning av rapsolje Aquaterra® fra genmodifisert raps. Rapsen er genmodifisert for å gi øket innhold av flere langkjedete omega-3 fettsyrer. Slike langkjedete omega-3 fettsyrer produseres ellers av marine organismer. Tiltenkt bruk av oljen i Norge omfatter import og bruk kun i fiskefôr. Rapsoljen presses fra frøene, men inneholder ikke rester av DNA eller proteiner fra genmodifiseringen. Oljen er likevel etter regelverket å anse som genmodifisert.
Matloven setter rammene for Mattilsynets vurdering av søknader om godkjenning av genmodifiserte produkter, og fôrvareforskriften regulerer genmodifisert fôr. Forskriften sier at fôr skal være trygt og ikke være helseskadelig for mennesker eller dyr, eller gjøre næringsmidler fra dyr uegnet for konsum. Fôret skal heller ikke ha skadevirkning på miljøet.
VKMs risikovurdering blir en viktig del av Mattilsynets beslutningsgrunnlag i saken.
Gangen i arbeidet er beskrevet i tidslinjen under, og den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.