EU har vedtatt 15 nye forordninger som endrer forordning (EU) 2017/2470 om unionslisten over ny mat:
EUs forordning om ny mat (forordning (EU) 2015/2283) er gjennomført i norsk rett gjennom forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat (ny mat-forskriften). De nye reglene begynte å gjelde både i Norge og EU fra 1. januar 2018.
EU-kommisjonen fastsatte i forordning (EU) 2017/2470 en første versjon av unionslisten over ny mat. Denne første versjonen av unionslisten inneholder alle godkjenningene som ble gitt i henhold til den gamle ny mat-forordningen (forordning (EF) nr. 258/97). Unionslisten over ny mat er gjennomført i ny mat-forskriften. Unionslisten over ny mat kan endres ved å tilføye eller fjerne en ny mat, eller tilføye, endre eller fjerne bruksbetingelser, spesifikasjoner, merkekrav eller krav om overvåking. Vilkåret for godkjenning og oppføring av ny mat i unionslisten, er at næringsmiddelet ikke utgjør en helsefare, at bruken av næringsmiddelet ikke villeder forbrukeren eller er ernæringsmessig ugunstig for forbrukeren. Endringer i unionslisten skjer ved forordninger.
EU har vedtatt 15 nye forordninger som endrer forordning (EU) 2017/2470 om unionslisten over ny mat:
- Forordning (EU) 2022/965 – godkjenner kjerner fra den spiselige sort av Jatropha curcas L.
- Forordning /EU) 2022/966 – godkjenner endringer i bruksvilkårene, de spesifikke merkekravene og spesifikasjonene for olje fra Calanus finmarchicus
- Forordning (EU) 2022/1160 – godkjenner vilkår for bruk og spesifikasjonen til næringsmiddelet nikotinamidribosidklorid
- Forordning (EU) 2022/1365 – godkjenner endringer i bruksvilkårene for DHA- og EPA-rik olje fra Schizochytrium sp
- Forordning (EU) 2022/1381 – godkjenner endringer i bruksbetingelsene for galakto-oligosakkarid
- Forordning (EU) 2022/961 – godkjenner tetrahydrokurkuminoider
- Forordning (EU) 2022/2534 – godkjenner beta-laktoglobulin fra kumelk
- Forordning (EU) 2022/2535 – godkjenner mycelpulver fra soppen Antrodia camphorata
- Forordning (EU) 2023/4 – godkjenner vitamin D2 sopp-pulver
- Forordning (EU) 2023/5 – godkjenner delvis avfettede hussirisser (Acheta domesticus)
- Forordning (EU) 2023/6 – godkjenner erte- og risprotein fermentert ved hjelp av mycelet fra Shiitake (Lentilula edodes)
- Forordning (EU) 2023/7 – godkjenner lakto-N-tetraose (LNT)
- Forordning (EU) 2023/52 – godkjenner 3-fukosyllaktose produsert ved mikrobiell fermentering ved bruk av den genetisk modifiserte stammen BL21 (DE3) av Escherichia coli
- Forordning (EU) 2023/58 – godkjenner fryste, tørkede og pulverformer av larver av Alphitobius diaperinus (liten melbille)
- Forordning (EU) 2023/65 – korrigerer unionslisten over ny mat
Nedenfor beskrives gangen i arbeidet med å gjennomføre forordningene ovenfor i norsk rett. Den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.