Risikovurderinger


Publisert 16.11.2012 | Sist endret 15.02.2016

Mattilsynet skal benytte risikoanalyse som metode ved utvikling av regelverk og valg av tiltak som skal sikre helsemessig trygg mat og trygt drikkevann, fremme god helse hos planter, fisk og landdyr og god dyrevelferd, samt ivareta miljøvennlig produksjon. Metoden kan også brukes ved behov for vitenskapelig vurdering av effekten av risikoreduserende og helsefremmende tiltak.

Risikoanalysen består av tre sammenhengende deler; risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikasjon.

Risikovurderingen skal gjøres av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). www.vkm.no

Alle planlagte bestillinger til VKM fra Mattilsynet legges ut på høring på Mattilsynet.no. Etter avsluttet høring sendes bestillingen til VKM som publiserer bestillingen, orienterer om fremdrift, samt publiserer endelig risikovurdering på sine nettsider.

Fullstendig oversikt over pågående og avsluttede risikovurderinger finnes på VKMs nettsider.

Kort omtale av mottatte risikovurderinger publiseres på Mattilsynet.no under relevant tema.

Fullstendig oversikt finner du under. Velg tema for å avgrense.

Tabell over risikovurderinger
Tittel Offentliggjort Tema

Alle risikovurderinger av plantevernmidler Plantevernmidler
Aluminium i næringsmidler og kosmetiske produkter 09.04.2013 Kosmetikk
Bioforsks risikovurdering av Phytophthora ramorum (ramorum greinvisning) 2004 Ramorum greinvisning (Phytophthora ramorum)
Bruk av urenset slam fra fiskeanlegg som gjødsel kan spre fiskesykdommer 21.01.2011 Organisk gjødsel, jordforbedringsmidler og dyrkningsmedier
Bør redusere innholdet av sink og kobber i fôr 19.05.2014 Fôr
DEFRA (UK) - Risikovurdering av Phytophthora ramorum Ramorum greinvisning (Phytophthora ramorum)
EU`s risikovurdering for Phytophthora ramorum Ramorum greinvisning (Phytophthora ramorum)
Får ikke i seg for mye søtstoffer fra drikkevarer 01.04.2014 Tilsetningsstoffer
Helse- og miljørisikovurdering av plantevernmidlet Talius – Proquinazid 26.06.2012 Plantevernmidler
Helserisikovurdering av genmodifiserte planter med Cry-proteiner 25.04.2012 Genmodifisering (GMO)
Helserisikovurdering av plantevernmidlet Axial 50 EC 22.01.2010 Plantevernmidler
Helserisikovurdering av plantevernmidlet Neemazal – Azadiraktin 18.01.2012 Plantevernmidler
Helserisikovurdering av plantevernmidlet Plenum 50 WG – Pymetrozin 26.06.2012 Plantevernmidler
Ikke skadelige mengder kadmium i vanlig norsk kosthold 15.06.2015 Miljøgifter
Ingen grunn til å advare mot kosmetikk som inneholder ftalat Ftalater
Kombinert effekt av kjemiske stoffer i mat og drikke 07.04.2008 Rester av plantevernmidler i mat
Mattilsynet anbefaler ikke riskaker til små barn 03.05.2016 Miljøgifter
Mattilsynet vil følge opp risikovurdering om akrylamid 17.12.2015 Akrylamid
Mattilsynet vil følge opp risikovurdering om dyrevelferd hos kalkun 15.02.2016 Fjørfe
Mattilsynet ønsker fremdeles streng regulering av vitamin A i kosmetikk 23.08.2012 Kosmetikk
Miljørisikovurdering av plantevernmidlet Bontima – Cyprodinil + Isopyrazam 26.06.2012 Plantevernmidler
Miljørisikovurdering av plantevernmidlet Infinito – Fluopikold + Propamokarb-Hcl 26.06.2012 Plantevernmidler
Moderat risiko for gyrospredning på Nordkalotten 14.03.2016 Gyrodactylus salaris
Morsmelkerstatninger og barnemat tilsatt Lactobacillus rhamnousus strain GG (LGG) Barnemat
Muggsoppgifter i kornprodukter gir grunn til bekymring Muggsoppgifter
Norges veterinærhøgskole: Risikovurdering av pollenimport juni 2011 14.06.2011 Åpen yngelråte
Nytte- risikovurdering av probiotika i barnegrøt med fokus på bakterien Bifidobacterium lactis Bb12 14.05.2010 Barnemat
Nytte- risikovurdering av probiotika i barnemat med fokus på bakterien Lactobacillus paracasei ssp. paracasei F19 23.06.2011 Barnemat
Parabener i kosmetikk Parabener
Plantehelserisiko ved import av ”Hoppebønne” fra USA - Sebastiana spp. og Cydia deshaisiana 02.07.2008 Insekter, midd, nematoder og flatormer
Rapport om dyrevern ved bekjempelse av rotter og mus 07.07.2010 Gnager
Revens dvergbendelorm kan komme til Norge (2012) 17.02.2012 Parasitter i mat og drikke
Risikovurdering av "andre stoffer" i kosttilskudd og andre næringsmidler - sommer 2016 27.06.2016 Kosttilskudd
Risikovurdering av Amauromyza maculosa (1996) Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av Artioposthia triangulata (1998) Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av Colletotrichum spp. (2000) Soppsjukdommer
Risikovurdering av E. coli i den norske kjøttkjeden 02.03.2007 E. coli
Risikovurdering av Eriosoma lanigerum (1996) Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av Influens of earthworm on soil properties and crop production (1998) Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av Leptinotarsa decemlineata (1996) Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av Phytophthora fragariae – rød marg i jordbær 14.09.2010 Planteskadegjørere
Risikovurdering av Phytophthora ramorum (2004) Ramorum greinvisning (Phytophthora ramorum)
Risikovurdering av Phytophthora ramorum i Norge 12.10.2009 Ramorum greinvisning (Phytophthora ramorum)
Risikovurdering av Potato Leafroll Virus (1996) Virus og viroider i planter
Risikovurdering av Potato Spindle Tuber Viroid (2000) Virus og viroider i planter
Risikovurdering av Puccinia horiana (1996) Soppsjukdommer
Risikovurdering av Puccinia pelargoniii-zonalis (1996) Soppsjukdommer
Risikovurdering av Quadraspidiotus perniciosus (1996) Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av Ralstonia solanacearum (1999) Bakterier og fytoplasma i planter
Risikovurdering av Salmonella diarizonae 18.02.2008 Salmonellainfeksjoner hos småfe
Risikovurdering av Tomato Spotted Wilt Virus (1996) Virus og viroider i planter
Risikovurdering av Virus på jordbær (2001) Virus og viroider i planter
Risikovurdering av Xanthomonas fragariae (2000) Bakterier og fytoplasma i planter
Risikovurdering av agurkgrønnmosaikkvirus i Norge (CGMMV) 12.02.2008 Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av aminosyrene histidin, metionin, S-adenosylmetionin og tryptofan 11.03.2013 Tilsatte vitaminer, mineraler og andre stoffer
Risikovurdering av amøbeindusert gjellesykdom hos fisk Fiske- og skjellsykdommer
Risikovurdering av australsk rødklokreps 30.11.2016 Fiske- og skjellsykdommer
Risikovurdering av avløpsslam som jordforbedring 21.08.2009 Miljøgifter
Risikovurdering av betakaroten i kosttilskudd 19.01.2015 Kosttilskudd
Risikovurdering av bly i hjorteviltkjøtt viser liten men klar økt helserisiko for utsatte grupper 18.06.2013 Miljøgifter
Risikovurdering av bly og kadmium i skjell 06.01.2006 Miljøgifter
Risikovurdering av bruk av akupunkturbehandling av dyr Dyrehelsepersonell
Risikovurdering av de intense søtstoffene aspartam, acesulfam K og sukralose og konserveringsmiddelet benzosyre fra drikkevarer 20.12.2013 Tilsatte vitaminer, mineraler og andre stoffer
Risikovurdering av dyresjukdommer hos landdyr 22.11.2010 Dyrehelsepersonell
Risikovurdering av dyresykdommen skrantesjuke Skrantesjuke (CWD)
Risikovurdering av dyrevelferd ved metoder for merking og sporing av oppdrettsfisk 15.12.2016 Fiskevelferd
Risikovurdering av fang og slipp 17.03.2010 Fang og slipp
Risikovurdering av floghavre (Avena fatua L.) i Norge 17.12.2008 Risikovurderinger
Risikovurdering av folsyre i kosttilskudd Kosttilskudd
Risikovurdering av furuvednematode (Bursaphelenchus xylophilus) i Norge - Del 1 Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av furuvednematode (Bursaphelenchus xylophilus) i Norge - Del 2 Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av humanpatogener i sjøpattedyr - VKM rapport 12.05.2011 Sjøpattedyr
Risikovurdering av import av poteter fra Nederland 14.12.2009 Sertifisering av settepoteter
Risikovurdering av import og spredning av tarmpatogene bakterier med friske krydderurter og bladgrønnsaker fra Asia 10.06.2008 Bakterier i mat og drikke
Risikovurdering av konsekvenser av en innenlands forvaltning av pærebrann i Norge tilsvarende EUs minstekrav 22.10.2013 Pærebrann
Risikovurdering av lokaltoksiske virkninger/irritasjon av vitamin A i kosmetikk 28.11.2013 Stoffer i kosmetikk
Risikovurdering av minérfluer (Liriomyza) 25.03.2010 Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av muggsoppgiften zearalenon i frokostblandinger 19.01.2012 Muggsoppgifter
Risikovurdering av parasitter i drikkevann (2008) 24.08.2009 Vannforsyningssystem
Risikovurdering av planteskadegjøreren Agrilus anxius for Norge Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av planteskadegjøreren asiatisk askepraktbille Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av planteskadegjøreren heksekost på eple 13.03.2012 Heksekost
Risikovurdering av pærebrann i Norge (2007) 09.02.2007 Pærebrann
Risikovurdering av resirkuleringsanlegg i fiskeoppdrettsnæringen 01.01.2010 Fiskevelferd
Risikovurdering av skogskadegjøreren Ips amitinus i Norge 06.06.2008 Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering av solbeskyttende produkter 26.10.2006 Kosmetikk
Risikovurdering av utlekking av nikkel, kobolt, sink, jern, kobber og mangan fra keramiske produkter 02.05.2007 Miljøgifter
Risikovurdering av «andre stoffer» i kosttilskudd og andre næringsmidler - høst 2015 20.11.2015 Kosttilskudd
Risikovurdering for spredning av gylle 21.08.2009 Frukt, bær, grønnsaker og korn
Risikovurdering knyttet til bruk av ferskvann i behandling av laks i oppdrettsnæringen 07.07.2017 Lakselus
Risikovurdering om bruk av koksidiostatika i kyllingfôr i Norge 14.12.2015 Fôr
Risikovurdering om dekontaminering av pattedyrslakt ved bruk av damp eller varmt vann som metode på slakteriene 15.04.2010 Smitte fra mat og drikke
Risikovurdering: Er utsetting av stokkender uheldig for biologisk mangfold, dyrehelse og dyrevelferd? 15.06.2017 Dyrevelferd
Risikovurdering: Helserisikoen ved radioaktivitet i mat og drikke i Norge Radioaktivitet
Risikovurdering: Mikroorganismer i gjødsel 28.06.2017 Organisk gjødsel, jordforbedringsmidler og dyrkningsmedier
Risikovurdering: Sammenhengen mellom antimikrobiell resistens og innhold av tungmetaller i jord og gjødselprodukter 28.06.2017 Organisk gjødsel, jordforbedringsmidler og dyrkningsmedier
Risikovurdering: Søramerikansk tomatmøll (Tuta absoluta) 15.06.2017 Insekter, midd, nematoder og flatormer
Risikovurdering: Velferd for sledehunder og hunder som bor ute 23.03.2017 Hund
Risikovurderinga av dioksiner og dioksinlignende PCB i fiskelever 27.11.2007 Miljøgifter
Risikovurderinger av «andre stoffer» i kosttilskudd og andre næringsmidler - vår 2016 01.03.2016 Kosttilskudd
Scenariaofremstilling av inntak av dioksiner og PCB fra krabbe 05.11.2010 Miljøgifter
Store negative konsekvenser som følge av hønsehirse 31.05.2016 Fremmede skadelige arter
Tilstrekkelig varmebehandling av biprodukter fra oppdrettsfisk gir trygt fiskefôr Animalske biprodukter
Toalett med avløp til gjødselkjeller kan gi økt risiko for matsmitte Organisk gjødsel, jordforbedringsmidler og dyrkningsmedier
Trenger mer kunnskap om probiotika i barnemat Morsmelkserstatning og tilskuddsblandinger
Trenger mer kunnskap om probiotika i kosttilskudd til de minste Kosttilskudd
Trygt å dyrke mat der det er spredd avløpsslam 21.01.2011 Organisk gjødsel, jordforbedringsmidler og dyrkningsmedier
VKM har risikovurdert bearbeidingsmetode for kategori 2- og 3-materiale av fisk 23.03.2010 Animalske biprodukter
VKM-vurdering om kvalitetskrav for vann til jordvanning 07.05.2014 Produksjon og omsetning av planter
Vitenskapelige risikovurderinger av genmodifiserte produkter Genmodifisering (GMO)
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM): Risikovurdering Infeksiøs lakseanemi (ILA) 26.01.2007 Infeksiøs lakseanemi (ILA)
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM): Vurdering av dyrevelferd knyttet til bedøvelse av oppdrettsfisk før slakt (2010) Fiskevelferd
Vurdering av LGG brukt i mat til barn under tre år 15.06.2007 Barnemat
Vurdering av PBDE i oppdrettsfisk 30.04.2004 Miljøgifter
Vurdering av betydningen av ny WHO-TEF for dioksiner og dioksinlignende PCB 15.11.2007 Miljøgifter
Vurdering av faktorer for listeføring av smittsomme sykdommer hos fisk, krepsdyr og bløtdyr på den nasjonale sykdomslisten 15.10.2015 Fiske- og skjellsykdommer
Vurdering av kreatin i sportsprodukter 08.12.2010 Sportsprodukter
Vurdering av magnesium, kalsium og vitamin C i kosttilskudd mottatt fra VKM 05.04.2016 Kosttilskudd
Vurdering av mulig hygienisk gevinst ved strengere krav til slakting av småfe 22.05.2012 Slakting av dyr
Vurdering av nytt studium for plantevernmiddelet Mankozeb 22.01.2010 Plantevernmidler
Vurdering av plantehelserisiko ved bruk av ubehandlet husdyrgjødsel fra slakterier 15.11.2016 Gjødsel, jord og dyrkingsmedier
Vurdering av planteskadegjeraren Anoplophora chinensis 13.03.2011 Insekter, midd, nematoder og flatormer
Vurdering av sannsynlighet for overføring av antibiotikaresistens mellom kjæledyr og mennesker 14.12.2015 Reise med kjæledyr til Norge
Vurdering av sannsynlighet for overføring av antimikrobiell resistens fra mat og matproduserende dyr i Norge 14.12.2015 Antibiotikaresistente bakterier
Vurdering av smitterisiko ved fôring av oppdrettsfisk med ubehandlet villfanget fisk 04.07.2007 Levendelagring av fisk
Vurdering av «andre stoffer» i kosttilskudd og andre næringsmidler 04.12.2014 Kosttilskudd
Økologisk eller konvensjonell – hva er forskjellen? 30.04.2014 Økologisk