Kverke

Publisert 11.12.2012     Sist endret 18.06.2021

Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos dyr av hesteslekten. Typiske symptomer er hovne lymfeknuter i hode- og halsregionen, utflod fra nesen, hoste og feber. Kverke er ikke farlig for mennesker.

Kverke forårsakes av bakterien Streptococcus equi subsp. equi. Sykdommen smitter ved direkte kontakt mellom hester og kan overføres via utstyr og mennesker. Den viktigste årsaken til spredningen av sykdommen er flytting av hester. Syke hester sprer smitten i minst seks uker etter infeksjonen. I sjeldne tilfelle kan tilsynelatende friske dyr som har hatt sykdommen spre smitten i månedsvis. Bakterien kan overleve 6-8 uker i stallmiljøet.

Vanligvis viser dyrene symptomer på sykdommen mellom 4 og 8 døgn etter at de har blitt smittet. Symptomene kommer plutselig i form av snørr fra nesen, hoste, feber og nedsatt matlyst. Seinere utvikles det verkebyller i lymfeknutene, oftest i hals og hode. Dette gir hevelser og smerter som fører til at svelging av fôr og vann blir vanskelig for dyret. Etter omtrent 10-12 dagers sykdom sprekker verkebyllene, hevelsen og smerten avtar, og dyret begynner snart å spise. I noen tilfeller kan dyret få ulike komplikasjoner som følge av sykdommen.

Bakterien er følsom for antibiotika og behandlingen er effektiv for de fleste hester.

Kverke finnes over hele verden, også i Norge påvises sykdommen ved flere tilfeller årlig.

Kverke er en B-sykdom og mistanke om sykdommen skal meldes til Mattilsynet.

Regelverk og veiledning

Kontakt oss

Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00