Kakaobønneskall er giftig for hunder

Publisert 20.06.2013     Sist endret 11.10.2013
Foto: Mattilsynet

Kakaobønneskall har blitt ett vanlig produkt å bruke som jorddekke i hager. Dersom du har hund bør du passe på at hunden ikke forsøker å spise disse søtlige skjellene, de er nemlig svært giftige for hunder.

Kakaobønneskallet brukes som jorddekke for å hindre ugras, bevare jordfuktigheten og for å forebygge snegler i mindre beplantninger.

Hunder kan forsøke å tygge på eller spise kakaobønneskall. Hundeeiere må være oppmerksomme på at skallene er giftige for hunder. Årsaken er at kakaobønneskall inneholder stoffet teobromin. Teobromin forårsaker livstruende hjerterytmeforstyrrelser og unormal funksjon av sentralnervesystemet hos hunder. Hunder kan nemlig ikke skille ut stoffet, noe vi mennesker kan. Dyrene får et overstimulert sentralnervesystem, økt vanndrivende effekt og økt hjerterytme. Symptomene sees ofte 6 – 12 timer etter inntak. Hunden vil da drikke mye, være urolig og kaste opp. Ved symptomer bør man oppsøke veterinær umiddelbart.

Kakaobønneskall brukes i private hager, men kan også være brukt i parkområder. Hvis man er usikker på om et produkt inneholder kakaobønneskall bør man lese varedeklarasjonen. Varedeklarasjonen skal stå på pakken eller leveres som følgedokument ved bulkleveranser. Kakaobønneskall kalles av og til også kakaobark, kakaoflis eller kakaoskall.

Vi anbefaler at leverandører av kakaobønneskall til jorddekking merker produktet med at det er giftig for hunder. Merking er ikke påbudt i dag, men dette blir trolig tatt inn som obligatorisk merkekrav ved neste revisjon av gjødselvareregelverket.

 

Fant du det du lette etter?