10. Generelle regler

Hvis du ikke er godt kjent med generelle regler som gjelder mat og drikke, bør du lese gjennom avsnittene under, for å gjøre deg kjent med hvilke regler som gjelder for din vare.

10.1 10.1 Uønskede stoffer i mat

Som importør er du ansvarlig for at mat og drikke som du innfører er trygg, og at produktene ikke inneholder uønskede stoffer over grenseverdiene som er satt.

I mange tilfeller er innholdet av slike stoffer regulert med grenseverdier.

Uønskede stoffer i mat og drikke kan være

  • biologiske gifter (muggsoppgifter, algegifter, plantegifter)
  • miljøgifter
  • prosessfremkalte stoffer
  • rester av plantevernmidler
  • radioaktivitet

Les mer om gjeldende regler og få faglige råd og veiledning: Uønskede stoffer i mat

10.2 10.2 Genmodifisert mat og ingredienser

I Norge er det forbudt å importere og omsette mat og drikke som er genmodifisert eller inneholder genmodifiserte ingredienser, hvis ikke Mattilsynet har godkjent dette. Per i dag er det ingen genmodifiserte matvarer som er godkjent av Mattilsynet.

I EU er noen få genmodifiserte produkter tillatt brukt i mat og drikke. Det er da krav om at innholdet av genmodifiserte ingredienser skal merkes, slik at forbrukerne vet at de kjøper genmodifisert mat.

Som importør er det viktig at du har rutiner for å sikre at produktene ikke er genmodifiserte eller inneholder genmodifiserte ingredienser. Hvis et produkt er merket med at det inneholder genmodifiserte ingredienser, er det ikke tillatt i Norge, selv om det er lovlig å omsette det i EU.

Godkjenning og merking av genmodifiserte produkter

Regelverk

  1. Forskrift om genmodifiserte næringsmidler
  2. Generell forskrift for næringsmidler § 16a

Forskrift om genmodifiserte næringsmidler

§ 1.
Det er forbudt å produsere, importere og omsette næringsmidler og næringsmiddelingredienser som inneholder gener som koder for antibiotikaresistens der disse genene er tilført ved genmodifisering og kan påvises i sluttproduktet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Generell forskrift for næringsmidler § 16a

§ 16a.
Næringsmidler og næringsmiddelingredienser herunder tilsetningsstoffer og aromastoffer som består av, inneholder eller er fremstilt på grunnlag av genmodifiserte organismer, er ikke tillatt omsatt eller markedsført med mindre Mattilsynet har godkjent dette. Unntak gjelder for:
  1. 2.
    produkter som er fremstilt ved hjelp av genmodifiserte organismer, men hvor sluttproduktet ikke inneholder materiale fra det opprinnelige genmodifiserte materiale, herunder genmodifiserte prosesshjelpemidler og næringsmidler som er behandlet med genmodifiserte prosesshjelpemidler.
Godkjenningsplikt etter første ledd gjelder ikke ved utilsiktet eller teknisk uunngåelig tilstedeværelse av genmodifisert materiale forutsatt at virksomheten kan dokumentere dette, samt forutsatt:
  1. 1.
    tilstedeværelse opp til 0,9% dersom det genmodifiserte materialet er godkjent i EU, eller
  2. 2.
    tilstedeværelse opp til 0,5% dersom det genmodifiserte materialet har vært risikovurdert og er funnet helsemessig trygt av enten EFSA/EUs vitenskapskomiteer eller den norske Vitenskapskomiteen for Mattrygghet samt at analysemetodikk er offentlig tilgjengelig.
I forbindelse med søknad eller godkjenning kan Mattilsynet stille krav om analysemetodikk, prøvemateriale og sporbarhet mv.
Det stilles krav om angivelse av unik identifikasjonskode for genmodifiserte organismer i ledsagende dokument for produkter som består av eller inneholder slike organismer i forskrift 2. september 2005 nr. 1009 om merking, transport, import og eksport av genmodifiserte organismer.
Tilsetningsstoffer og aromastoffer som skal godkjennes etter første ledd, og som allerede finnes på det norske markedet pr. 15. september 2005, kan fortsatt omsettes forutsatt at det innen 6 md. etter 15. september 2005 er sendt melding til Mattilsynet med informasjon om stoffene. Innen tre år etter 15. september 2005 må det for disse stoffene søkes om godkjenning etter § 16a.
Mattilsynet kan fastsette utfyllende forskrifter for gjennomføringen av bestemmelsene i denne paragraf.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

10.3 10.3 Kosttilskudd

Hvis du skal importere kosttilskudd, er det et omfattende regelverk du må sette deg inn i.

I Mattilsynets veileder om kosttilskudd finner du informasjon om regelverket og hvilke vurderinger du som importør må gjøre for å sikre at kosttilskuddet oppfyller kravene.

Vi gjør oppmerksom på at mye av regelverket er nasjonalt, og at det er viktig at du setter deg godt inn i dette.

Det kan være importrestriksjoner for kosttilskudd fra noen land. Det er derfor viktig at du sjekker listene i forskrift om offentlig kontroll av ikke animalske varer for å se om det er importrestriksjoner.

Veileder om kosttilskudd

Temaside om kosttilskudd

Regelverk

10.4 10.4 Tilsatte vitaminer, mineraler og "visse andre stoffer"

Hvis du ønsker å importere og omsette mat eller drikke som er tilsatt vitaminer, mineraler og/eller visse andre stoffer (for eksempel koffein, fettsyrer, aminosyrer eller liknende), må du undersøke om tilsetningen er tillatt, eller om du først må melde eller søke om tillatelse til tilsetning.

Vitaminer, mineraler og diverse «andre stoffer» tilsettes i noen sammenhenger til mat- og drikkevarer fordi de har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt i kroppen. Dette ble tidligere omtalt som "beriking". Norge har egne nasjonale regler på dette området i tillegg til EU-regler.

Informasjon om reglene og hvordan du melder eller søker om godkjenning: Tilsatte vitaminer, mineraler og visse andre stoffer.

Husk at for kosttilskudd er det kravene i forskrift om kosttilskudd som gjelder for tilsetning av vitaminer og mineraler.

Regelverk

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Forskrift om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler (FOR-2010-02-26-247)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

10.5 10.5 Tilsetningsstoffer og aroma

Som importør er du ansvarlig for å sikre at tilsetningsstoffene og aromaene i produktene du importerer, er tillatt og at mengdene ikke overskrider eventuelle grenseverdier. Du må også sørge for at de er merket i tråd med regelverket.

Tilsetningsstoffer

Bruk av tilsetningsstoffer er regulert i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Norge har felles regelverk som EU for tilsetningsstoffer. Det er kun lov å bruke tilsetningsstoffer som er godkjent av EU, og det er gitt detaljerte regler om hvor mye, og i hvilke produkter, det er tillatt å bruke de forskjellige stoffene.

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på omtrent 400 forskjellige stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge.

Vi gjør oppmerksom på at det i land utenfor EU, kan brukes andre navn på tilsetningsstoffer enn i EU, og at det er de europeiske betegnelsene på tilsetningsstoffene som skal brukes.

Les mer: Hva er tilsetningsstoffer?

Aromaer

Hvis det er aromaer i produktet du importerer, må du kontrollere at bruken av aromaene er tillatt og at de er merket riktig. Tilsetning av aromaer må være i tråd med aromaforskriften

Aromaer tilfører eller endrer smak og lukt i mat.

Les mer: Aroma

Regelverk

  1. Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler
  2. Aromaforskriften
Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler
Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler (FOR-2011-06-06-668)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Aromaforskriften
Forskrift om aroma og næringsmiddelingredienser med aromagivende egenskaper til anvendelse i og på næringsmidler (aromaforskriften) (FOR-2011-06-06-669)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

10.6 10.6 Ny mat

Når du importerer mat og drikke, er du ansvarlig for å undersøke om næringsmidlene du importerer er ny mat, eller inneholder ingredienser som er ny mat.

"Ny mat" er næringsmidler som ikke har blitt brukt i Norge, EØS eller EU før 15. mai 1997. Ny mat må være godkjent av EU-kommisjonen før den kan omsettes.

Hvis du etter egen vurdering fortsatt er usikker på om næringsmidlet eller ingrediensen er ny mat, kan du bruke konsultasjonsprosedyren for å avgjøre dette.

Les mer om konsultasjonsprosedyren og hvilken informasjon og dokumentasjon som kreves:

Slik vurderer du om næringsmidler er ny mat

Les mer: Ny mat

Regelverk

10.7 10.7 Enzymer

Enzymer hjelper til med visse biokjemiske prosesser i maten.

Tilsetting av næringsmiddelenzymer skal ha et teknologisk formål under foredlingen, bearbeidingen, behandlingen, emballeringen, transporten eller lagringen av næringsmidler. 

Her finner du informasjon om hvilke regler som gjelder for enzymer: Enzymer

10.8 10.8 Ekstraksjonsmidler

Ekstraksjonsmiddelforskriften regulerer hvilke stoffer som kan brukes som ekstraksjonsmidler ved fremstilling av næringsmidler eller næringsmiddelingredienser.

Ekstrakter, oljer og ekstraherte stoffer

Regelverk

Ekstraksjonsmiddelforskriften

Forskrift om ekstraksjonsmidler til fremstilling av næringsmidler (FOR-1993-12-21-1380)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

10.9 10.9 Matkontaktmaterialer

Det finnes egne regler for matkontaktmaterialer, og disse er felles med EU.

Når du importerer emballerte matvarer, må du sikre at emballasjen oppfyller kravene for matkontaktmaterialer.

Matkontaktmaterialer er materialer og gjenstander som er, eller sannsynligvis vil komme, i kontakt med mat.

Les mer: Matkontaktmaterialer

Regelverk

Matkontaktforskriften

Forskrift om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler (matkontaktforskriften) (FOR-1993-12-21-1381)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

10.10 10.10 Behandling med ioniserende stråling

Det er strenge bestemmelser om bestråling av næringsmidler i Norge.

Kun tørkede aromatiske urter, krydder og vegetabilske smaksgivere er lov å bestråle, og det er egne regler for merking av disse produktene.

Regelverk

Forskrift om behandling av næringsmidler med ioniserende stråling

Forskrift om behandling av næringsmidler med ioniserende stråling (FOR-2001-03-20-504)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

10.11 10.11 Handel med truede dyr og arter (Cites)

Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) er en internasjonal avtale mellom land for å kontrollere handel med truede dyr og arter.

Du må søke om tillatelse hvis du skal innføre produkter som er omfattet av Cites. Reglene på dette området forvaltes av Miljødirektoratet.

Du finner mer informasjon om Cites på miljødirektoratet sine nettsider (miljodirektoratet.no)

10.12 10.12 Alkoholholdig drikkevarer (øl, vin og brennevin)

Drikkevarer, også alkoholholdige, er definert som næringsmidler under matloven. De generelle kravene til importører gjelder også for import av alkoholholdig drikkevarer.

Du finner også informasjon om import av alkohol på Helsedirektoratet.no 

Innførsel av alkohol fra utlandet (helsedirektoratet.no)

10.13 10.13 Treemballasje i importsendinger