Landbruks- og matdepartementet har gitt Mattilsynet i oppdrag å utarbeide forslag til modernisering og forenkling av plantehelseregelverket.
Økende trusler mot plantehelsen
I senere år har vi sett et økende antall nye sykdommer og skadedyr på planter her til lands. Dette er en alvorlig trussel mot norsk natur og mot mat- og landbruksproduksjon. Det kan videre gi store økonomiske konsekvenser for både næringsvirksomheter og myndigheter, i tillegg til at det kan føre til økt bruk av plantevernmidler. Også hageeiere og andre privatpersoner merker konsekvensene; et velkjent eksempel er brunsneglene, som spredte seg så raskt at utrydding ikke ble mulig.
Gjeldende forskrift om plantehelse ble vedtatt i desember 2000. Omverdenen har forandret seg på disse 20 årene, og endringer ved f.eks. handelsmønstre, produksjonsmåter og næringsaktører har gitt oss et helt annet risikobilde. Formålet med plantehelseforskriften er blant annet å hindre introduksjon og spredning av planteskadegjørere i Norge. Det er derfor behov for å gjennomgå forskriften og tilpasse den til dagens risikobilde slik at formålet ivaretas på en best mulig måte.
Utenfor EØS-avtalen
Plantehelseområdet er ikke del av EØS-avtalen, men da forskriften ble vedtatt bygget den i stor grad på EUs daværende regler, med enkelte nasjonale tilpasninger. EU har nylig gjennomført en stor reform av sitt regelverk. De utfordringene som EU ønsker å løse med sitt nye regelverk opplever vi også i Norge.
Føringene for dette arbeidet er at regelverket fortsatt skal være utenfor EØS-avtalen, men at det er hensiktsmessig å ha regler og systemer som ligner EU sine, i den grad det lar seg gjøre med et nasjonalt regelverk. Dette vil også være en fordel med tanke på at mange av EU-landene er våre viktigste handelspartnere på dette området.
EU skjerpet importkravene sine overfor tredjeland med virkning fra desember 2019. Ettersom plantehelseområdet ikke er del av EØS-avtalen har Norge status som tredjeland, og derfor gjelder de skjerpede importkravene for norske eksportører.
Regelverksarbeidet
Oppgaven med å revidere regelverket er omfattende, og er organisert i et prosjekt der vi vil gå gjennom mange ulike temaer, blant annet
- gjennomgang av nytt EU-regelverk
- lister over regulerte planteskadegjørere
- produksjons- og omsetningskrav for planter
- importkrav
- eksportkrav
- krav til trelast og treemballasje
Mattilsynet ønsker innspill fra næringsaktører og andre interesserte underveis i arbeidet, både om generelle og konkrete temaer. Vi tar initiativ til slik dialog både i form av møter og spørreundersøkelser. Vi innhenter også vurderinger fra VKM og NIBIO bl.a. til støtte for utarbeiding av nye skadegjørerlister.
Etter hvert vil vi utarbeide utkast til endrede forskriftsbestemmelser. Når Landbruks- og matdepartementet har klarert utkastet vil dette bli sendt på høring.
Gangen i arbeidet er beskrevet i tidslinjen under, og den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.