Hvordan skal jeg avlive hummer?

Publisert 06.10.2016     Sist endret 06.10.2016

Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra dette forbudet for krepsdyr. Det er blant annet pga. reker som det i praksis er umulig å avlive en og en. Hummer derimot skal ikke avlives med levendekoking, men avlives/bedøves før koking.

En måte å avlive hummer på er å kløyve hodet med en kniv. Først finner du hvor krysset på hodet til hummeren er. Fra dette krysset setter du bakerste del av kniven, slik at du treffer samlingspunktet for sentralnervene. På Godfisk.no er dette beskrevet og illustrert. 

Vi anbefaler at de som kjøper hummeren i butikk får dem avlivet der av profesjonelle som kan dette.

Det finnes andre måter å avlive og bedøve hummer på (bl a elektrisk bedøving), men slike metoder krever mer fagkunnskap. Mattilsynet forventer ikke at privatpersoner har slik kunnskap og utstyr, men profesjonelle aktører som restauranter / butikker mm skal ha det.

Fant du det du lette etter?