Sopp

Her finner du en oversikt over mulige farer for fersk og tørket sopp

Kjemiske farer

Kjente farerInformasjon om farenRegelverk

Plantevernmiddelrester

(kjemisk fare)

Bruk av plantevernmidler eller miljøforurensninger fra tidligere bruk kan føre til rester av plantevernmidler i vegetabilske råvarer. Restnivåene skal ikke overskride grenseverdier fastsatt i regelverket.

Les mer i punktet «om plantevernmiddelrester»

Grenseverdier i forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer (lovdata.no) § 1, forordning (EF) 396/2005.

Bly

(kjemisk fare, metaller)

Bly stammer primært fra luftforurensning som spres i miljøet med støv, jord og vann.

Bly er et giftig tungmetall. For mye bly kan blant annet skade de røde blodlegemene og nervesystemet. Fostre og barn er mest sårbare.

Grenseverdier i kapittel 3.1 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Undersøk om din leverandør overholder disse.

Kadmium

(kjemisk fare, metaller)

Kadmium er et grunnstoff som finnes overalt i naturen. Det kan også tilføres jorda via fosfatholdig kunstgjødsel. Vekstene tar opp kadmium fra jorda.

For mye kadmium kan gi nyreskader, benskjørhet og økt risiko for å få kreft.

Grenseverdier i kapittel 3.2 i vedlegget til forordning (EU) 1881/2006 i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Undersøk om din leverandør overholder disse.

Naturlige toksiner
(kjemisk fare)

Stoffer som finnes naturlig og som i noen tilfeller er plantens forsvarsmekanisme mot å bli spist.

Viktig å følge GMP – god produksjonspraksis. Det vil si at leverandør har god kjennskap til råvaren, og kan foreta sikker identifikasjon av sopp. Viktig at varepartiene ikke er «forurenset» av andre sopparter.
 

Radioaktiv  forurensning

(kjemisk fare)

Radioaktiv forurensning stammer primært fra naturlige kilder, men kan også skyldes radioaktiv stråling fra forsøk med kjernevåpen eller utslipp fra kjernekraftverk.

Enkelte vekster dyrket i områder med radioaktiv forurensning kan gi kreft og skader på cellenes arveanlegg (DNA).

Sopp akkumulerer radioaktiv forurensning.

Regelverk som omfatter sopp fra enkelte land: Forskrift om særlige importbetingelser for næringsmidler og fôrvarer som følge av ulykken ved atomkraftverket i Tsjernobyl (lovdata.no)

Regelverk

Mikrobiologiske farer

Alle sykdomsfremkallende mikroorganismer kan finnes i rå vegetabiler. Les avsnittet «generelt om farer» der du finner oversikt over mikrobiologiske farer. 

De mest aktuelle farene for denne kategorien er satt opp under. Dette er ikke uttømmende.

Kjente farerInformasjon om faren

Listeria monocytogenes

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Listeria monocytogenes (Listeria) finnes nesten overalt i jord, slam og vegetasjon, i overflatevann og i tarmen hos mange dyrearter. Bakterien kan vokse i matvarer selv ved kjøleskapstemperatur.

Listeria kan gi alvorlig infeksjon hos gravide og personer med nedsatt immunforsvar.

Listeria kan følge med ved høsting av vegetabiler eller som følge av urent vanningsvann.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av L. monocytogenes i sopp. 

Les mer: Listeria

Salmonella

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Salmonella er en tarmbakterie som kan være i avføringen hos mennesker og dyr. Bakterien gir mage- og tarminfeksjon.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Salmonella i tørket sopp. 

Les mer: Salmonella

Ekinokokker

(mikrobiologisk fare, parasitt)

Parasittene Echinococcus multilocularis (revens dvergbendelorm) og Echinococcus granulosus (hundens dvergbendelorm) finnes i tarmen hos rev og hund.

Inntak av parasittegg (oocyster) kan gi alvorlig ekinokokksykdom. Det er en uvanlig sykdom, men har alvorlig forløp.

Vegetabiler kan bli forurenset direkte fra avføring eller via urent vanningsvann.  Parasitteggene er svært motstandsdyktige og tåler vanlig fryselagring (-20 °C).

Viltvoksende sopp er spesielt utsatt for forurensing med ekinokokker.

Les mer: Ekinokokkose (fhi.no)