Kunngjøring

Mistanke om fugleinfluensa på ny gård i Klepp i Rogaland

Publisert 16.11.2021     Sist endret 16.11.2021

Det er ny mistanke om fugleinfluensa i en kommersiell fjørfebesetning i Klepp i Rogaland. Mistanken er på nabogården til besetning med verpehøns hvor det allerede er påvist fugleinfluensa. Besetningen vil bli avlivet.

Mistanken er basert på at det er oppdaget mange svake og døde fjørfe i besetningen.  

- Mattilsynet har båndlagt gården. Dyrene vil bli avlivet og destruert i dag eller i morgen. Vi jobber tett med den berørte bonden, kommunen og næringen, sier Lise Petterson, regiondirektør i Mattilsynet. 

Mattilsynets inspektører tar prøver som skal analyseres av Veterinærinstituttet.

Fugleinfluensa fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler, og er svært smittsom mellom fugler. For å hindre at smitten sprer seg,  har Mattilsynet innført strenge restriksjoner for fjørfenæringen og andre fuglehold i området.

– Mistanken fører ikke til endringer i tiltakene som er iverksatt. Hvis smitten bekreftes vil risikosonen og observasjonssonen eventuelt justeres noe. Nå er det viktig at alle som driver med fjørfe i dette området setter seg grundig inn i hvilke regler som gjelder. Tiltakene som allerede er innført er inngripende, men de er helt avgjørende for å hindre videre smitte, sier Petterson. 

Les mer om tiltakene på Mattilsynets sider

Fant du det du lette etter?