Kunngjøring

Parvovirus-infeksjon hos hund

Publisert 23.09.2021     Sist endret 30.09.2021

Mattilsynet er informert om at det er påvist parvovirus-infeksjon hos noen hunder/valper i Sør-Norge. Det mistenkes ikke noe større sykdomsutbrudd og det er for tiden ikke mistanke om at dette dreier seg om et nytt eller endret virus.

Parvovirus-infeksjon hos hund, også kalt hundepest, er en svært smittsom sykdom.

De fleste hunder i Norge er vaksinert mot sykdommen, parvovirus-infeksjon er derfor sjelden her til lands. Sporadiske tilfeller forekommer likevel. De færreste vaksiner beskytter 100 % mot sykdom. Fullvaksinerte hunder kan også blir smittet med parvovirus, men de blir sjelden syke

Vaksinen er en av de såkalte «kjernevaksinene» til hund, som også innbefatter HCC (smittsom leverbetennelse), kennelhoste og valpesyke.

Parvovirus-infeksjon hos hund er en C-sykdom, og veterinærer som påviser denne sykdommen skal rapportere funnet til Mattilsynet.

Informasjon til hundeeiere

Det er ingen grunn til å endre dine rutiner med hunden basert på de tilfellene som er meldt inn til Mattilsynet nå.

Dersom hunden din ikke er vaksinert, anbefales det å gjøre det for å beskytte den mot sykdom.

Fakta om hundens parvovirus

Parvovirus-infeksjon gir alvorlig oppkast og diaré - først og fremst hos unge, uvaksinerte hunder. Viruset smitter enten direkte fra hund til hund eller indirekte via sko, klær, hender og andre gjenstander som har hatt kontakt med en smittet hund eller dens avføring eller oppkast.

Alle hunder bør vaksineres mot parvovirus

Vaksinasjon er et svært viktig tiltak mot parvovirusinfeksjon. Fullvaksinerte hunder blir svært sjeldent syke av parvovirus og alle hunder bør derfor vaksineres mot parvovirus.

  • Valper kan vaksineres for første gang ved 7-8 ukers alder.
  • Alle valper bør i tillegg vaksineres ved 12 ukers alder, fordi antistoffer overført fra mordyret kan forstyrre immunresponsen ved vaksinasjon av yngre valper.
  • Valper som har begrenset kontakt med andre hunder, kan vaksineres første gang når de er 12 uker gamle. Dersom valper først vaksineres ved 12-ukers alder, er det i de fleste tilfeller tilstrekkelig med én vaksinedose. Valpen regnes som beskyttet og fullvaksinert 2 uker etter denne vaksinasjonen.
  • Dersom det bekreftes utbrudd av parvovirus i et geografisk område, kan man i tillegg vurdere vaksinasjon også ved 16 ukers alder. Deretter anbefales det revaksinasjon ved 6 måneders alder og av fullvaksinerte hunder hvert 3. år.
Fant du det du lette etter?