Faktaartikkel

Hva må du passe på dersom produksjonsdyra dine går ute når det er kaldt?

Publisert 09.01.2013     Sist endret 10.06.2016
Hest som står ute i snøen.
Foto: Mattilsynet/Kai Myhre

Du må tilegne deg kunnskap om hvordan dyret ditt tåler kulde, og sørge for at de får dekket sine behov for ly, varme, vann og fôr. Lave temperaturer kombinert med vind, samt regn/sludd rundt 0 grader kombinert med vind, er særlig kritisk med tanke på varmetap.

Husdyr og produksjonsdyr

Mattilsynet minner om plikten til å holde tjenlig husdyrrom for dyra. Det innebærer at dyrene skal tas inn ved behov. Frossen silo og frosset vann gjør vann og fôropptak vanskelig ute. Mattilsynet ser svært alvorlig på at dyr ikke får tilstrekkelig ly, varme og mat. Dyreeiere må være sitt ansvar bevisst og sørge for at dyrene får tilgang til tilstrekkelig ly og varme. I tillegg har dyrene også større behov for godt fôrinntak i kulden.

Alle dyr som holdes ute store deler av døgnet, ikke ved kortvarig lufting, skal til enhver tid kunne søke ly for været og finne tørr og lun liggeplass. Dyr som skal gå mye ute om vinteren, må være tilpasset utelivet fra høsten. Man må ta hensyn til dyrets alder og rase. Dyr med bra med underhudsfett og tykk pels med ekstra dekkhår tåler mer enn slanke dyr med tynn pels.  

Kjæledyr

Ulike dyrearter reagerer forskjellig på kulden. Finn ut hva ditt dyr tåler og sørg for å tilpasse forholdene rundt lufting og mosjon av dyret ditt etter dette.

På kalde dager bør du for eksempel unngå å forlate en hund utendørs mens du er på jobb eller på kafe eller kjøpesenter. Hunden kan få frostskader, luftveisinfeksjoner eller rett og slett vondt fordi den er for kald. Langhårete hunder tåler gjerne litt mer kulde enn korthårede.

Meld fra

Ser du dyr som går ute i snø og kulde uten tilgang på ly, vann og fôr, kontakt Mattilsynet på tlf. 22 40 00 00.

Etter dyrevelferdsloven er alle pliktige til å melde fra ved mistanke om dyr som lider.

Fant du det du lette etter?