Faktaartikkel

Har du eller vil du ha høner i hagen?

Publisert 21.09.2020     Sist endret 15.12.2020

Det er noen regelverkskrav for deg som vil ha eller har høner i hagen. Regelverkskravene skal sikre at dyra dine har det godt og at de holder seg friske.

Dette er høyrisikoområdene for fugleinfluensa:

  • Trøndelag
  • Møre og Romsdal
  • Vestland
  • Rogaland
  • Agder
  • Vestfold og Telemark
  • Viken
  • Oslo
  • Innlandet

NB: Området kan bli utvidet på kort varsel dersom situasjonen endrer seg.

Registrering av hobbyfjørfe

Har du hobbyfjørfe i risikosonen må du registrere dyreholdet ditt hos Mattilsynet.

Regelverk

Dyrevelferd:

Dyrehelse:

Fôr:

Vet du hvordan en frisk og glad høne ser ut? Eller hva som kan være tegn på at noe er galt? Vet du hvilke atferdsbehov høns har, hvordan de skal fôres og hvordan du beskytter dem mot sykdom og skader?

Hvis du ikke vet hva som er normalt for et dyr, vil du heller ikke kunne se om dyrene dine er syke eller om de ikke har det bra. Dette er ting du må skaffe deg kunnskap om før du kan hente egne egg i hagen.

På denne siden kan du finne informasjon om regelverk som angår deg som vil begynne med høner i hagen (hobbyfjørfe).

Spørsmål og svar

Hvilke regler gjelder om naboene klager på lyd fra hanen min?

Det er Grannelova som regulerer dette. Mattilsynet forvalter ikke dette regelverket.

Kan jeg bare kjøpe meg høns?

Nei, du må først vite hvordan de skal holdes og stelles, og ha klart stedet de skal bo.

Kan høns gå ute hele året?

Høns kan gjerne få lov til å være ute året rundt, men de trenger tilgang til et sted hvor de kan hvile og føle seg trygge. Høns liker verken vått eller veldig kaldt vær. Selv om noen raser tåler vårt norske klima godt, må de ha et isolert og om nødvendig oppvarmet hus om vinteren. Høns er bare aktive i dagslys. Om vinteren kan dagene bli for korte til at de får nok tid til å spise, og de bør derfor få kunstig lys i huset sitt noen timer daglig, gjerne om morgenen.

Trenger jeg å ha bur eller gjerde til hønene mine?

Dyrevelferdsloven krever at dyr holdes i et miljø som gir trygghet og trivsel, og som gir mulighet for bevegelse, hvile og naturlig atferd. Høns har behov for vagler å sitte på, sand eller annet materiale å støvbade i, nok plass til å unngå hverandre og helst et skjermet sted å legge egg. Hønsehuset må være tørt og trekkfritt, og med mulighet for ekstra lys og varme når hønsene trenger det. Huset må sikres mot rovdyr.

Utendørs innhegninger bør også sikres mot rovdyr dersom hønsene går ute uten tilsyn. Dersom det skulle oppstå sykdom hos ville fugler kan du bli pålagt å sikre dyrene dine mot smitte utenfra, ved å for eksempel holde hønene under tak.

Husk også at jevnlig renhold der dyrene holdes er viktig for smittevern og velferd.

Hvilken type mat trenger ei høne?

Høns er altetende av natur, men det anbefales å gi dem fri tilgang på et fôr som er beregnet på høns. I tillegg spiser de gjerne brød, kokte poteter, gress og diverse ugress. Unngå kjøtt, sterkt saltet og krydret mat, og mat som er muggen eller dårlig på annen måte.

Fôring med animalske produkter til matproduserende dyr er svært strengt regulert, og det er veldig begrenset hva som er tillatt. Gir du hønene dine mat med animalsk protein, eksempel kjøtt, kan du ikke omsette eller gi bort egg.

Enkelte animalske proteiner er tillatt som for eksempel fisk og melkeprodukter. Du kan finne mer informasjon om dette i Mattilsynets veileder.

Trenger høner tilgang på vann?

Høns trenger kontinuerlig tilgang på vann.

Er det krav om kompetanse?

Du som holder dyr skal ha god kunnskap om velferd hos dyrene dine. Loven sier blant at “dyreholder skal sørge for at dyr blir ivaretatt av tilstrekkelig og faglig kompetent personell. Andre skal ha nødvendig kompetanse til den aktiviteten de utfører”.

Kan jeg selge eggene som hønene mine legger?

Du kan selge små mengder egg som løsvektvare og direkte til forbruker fra gård, lokale markeder og lokale butikker. Du må registrere deg hos Mattilsynet for slik omsetning:

Godkjenning eller registrering av eggpakkerier og eggproduktvirksomheter

Matportalen: Hva er forskjellen på egg pakket i kartong eller uinnpakket på brett eller i kurv? 

Kan jeg få salmonella av å spise egg fra høner i hagen?

Salmonella kan smitte via egg: Matportalen: Egg og salmonella

Kan jeg ta med hønene mine på ferie til utlandet?

Du må oppfylle noen regelverkskrav for å kunne ta med hønene dine på ferie til utlandet. Det beste er nok å la dem være hjemme, se informasjon om innførsel og import av hobbyfjørfe og duer.

Dyrehelse, aktuelle artikler

Fant du det du lette etter?