Fugleinfluensa i Rogaland: Observasjonssonen opphevet, men fortsatt portforbud

Publisert 17.12.2021     Sist endret 24.12.2021

I november 2021 ble det påvist høypatogen fugleinfluensa (H5N1) på verpehøns på to nabogårder i Klepp kommune i Rogaland. For å hindre smittespredning opprettet Mattilsynet soner med restriksjoner. 24. desember ble den siste sonen opphevet. 

Opphevelse av observasjonssonen innebærer at en rekke forbud og plikter for aktørene i området rundt gårdene der det ble påvist smitte, ikke gjelder lenger.

Det kan igjen settes inn fjørfe i besetningene, og det er ingen restriksjoner på transportert av fjørfe og andre fugler i fangenskap i området.  

Det er fortsatt portforbud for fjørfe og andre fugler i fangenskap i 15 kommuner i Rogaland. Dette opprettholdes fordi det er påvist høypatogen fugleinfluensa hos ville fugler flere ganger i området denne høsten. Mulighet for smitte fra ville til tamme fugler kan derfor ikke utelukkes. Forhåpentligvis kan begge forbudene oppheves i begynnelsen av januar.

Mattilsynet vil minne om at forebyggende smittetiltak fortsatt er svært viktig. Slike tiltak er avgjørende for å hindre ny smitte inn i besetningene. 

Det er også svært viktig at alle som har fjørfe og andre fugler i fangenskap har lav terskel for å melde fra ved mistanke om fugleinfluensa.

Les mer om fugleinfluensa

Fant du det du lette etter?