Faktaartikkel

Utbrudd av koronavirus (covid-19) hos mennesker

Publisert 31.01.2020     Sist endret 13.02.2020

Et tidligere ukjent koronavirus har forårsaket et pågående utbrudd av luftveisinfeksjon.

Se mer informasjon hos Folkehelseinstituttet: Koronavirus (coronavirus) covid-19

I følge Folkehelseinstituttet ble smitten i starten knyttet til et stort matmarked i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina, med sjømat og ulike typer levende dyr, noe som kan tyde på at smitten opprinnelig kommer fra dyr.

Sykdommen smitter mellom mennesker. Så langt er det ikke kommet noen informasjon om at den pågående smitten kan overføres tilbake til dyr.

Ikke rapportert om smitte fra mat

Så langt er det heller ingenting som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av lovlig importert mat fra Kina. Det er foreløpig ikke rapportert om smitte fra mat.

Det ikke er kjent hvor lenge covid-19 overlever på overflater, men foreløpig informasjon antyder at det kan overleve noen timer.

Matvarer som finnes i butikker skal være lovlig importert. Det er en rekke restriksjoner på import fra Kina.

Dersom du importerer selv må du ta hensyn til at det er forbudt for privatpersoner å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter fra land utenfor EU/EØS. Forbudet gjelder også mottak av postforsendelser med matvarer. Dette gjelder uansett bearbeidingsgrad, også for hermetikk, og uansett mengde. Her finner du reglene for andre produkter

Ikke samme variant som hos gris

Det pågående utbruddet av koronavirus (covid-19) er ikke av samme variant som man kan finne hos gris (PRCV). Porcint respiratorisk coronavirus (PRCV) er et virus som i hovedsak angriper luftveiene hos gris.

Les mer hos Veterinærinstituttet: Coronaviruset er en folkehelseutfordring

Fant du det du lette etter?