God fiskevelferd er en viktig forutsetning for god fiskehelse, lav dødelighet og god kvalitet.
Dyrevelferdslovens krav til god fiskevelferd hos akvakulturfisk er i stor grad regulert gjennom forskrifter. Dette innebærer at det er gitt en rekke bestemmelser om fiskevelferd både for etablering og drift av akvakulturanlegg og for slakting av akvakulturfisk.
Velferd hos andre akvatiske dyr som bl.a. villfisk, krabbe, hummer og kreps, reguleres hovedsakelig direkte gjennom dyrevelferslovens bestemmelser.
Mattilsynet har forvaltningsansvar for å sikre at fisk og andre akvatiske dyr har det godt og behandles i henhold til dyrevelferdslovens bestemmelser.
Meld fra om dårlig fiskehelse eller fiskevelferd
Meld fra til Mattilsynet om mistanke eller påvising av sykdom, økt dødelighet på akvatiske dyr eller forhold som gir dårlig fiskevelferd. Bruk skjema for mistenkte sykdomstilfeller, ring 22 40 00 00 eller sende e-post til nærmeste mattilsynkontor (se epost-liste i veilederen til varslingsplikt).
Hvis det er mistanke om eller påvising av noe som kan utgjøre en «ny sykdom» eller en sykdom oppført på liste 1- eller liste 2, bør varsling skje straks på telefon 22 40 00 00 i tillegg til varsling via skjema eller epost.
Mer om fiskevelferd
Spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Brosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tilsynsresultater
- 31.10.2011 Regional tilsynskampane 2011: Prosjekt overlevelse fisk
- 30.12.2010 Tilsynskampanje brønnbåt 2010
- 30.12.2007 Tilsynskampanje brønnbåt 2007
Godkjente produkter og virksomheter
Risikovurderinger
Gebyrer
Mattilsynet tar gebyr for å dekke kostnader av fiskehelse- og fiskevelferdstilsyn på settefisk-, matfisk-, stamfiskanlegg og slaktemerder. Anlegg som produserer matfisk i ferskvann er unntatt.
Gebyrordningen omfatter ordinære inspeksjoner, revisjoner av internkontroll, dokumentkontroll uten fysisk tilsyn, saksbehandling av driftsplaner og saksbehandling av dispensasjonssøknader.