Ta vare på dyrene i kulden

Publisert 05.07.2011     Sist endret 02.03.2018
Hest som står ute i snøen.
Illustrasjonsfoto.  Foto: Mattilsynet/Kai Myhre

Det er kaldt i store deler av landet. Mattilsynet minner om at alle dyreeiere må tilegne seg kunnskap om hvordan deres dyr tåler kulde, og sørge for at dyrene får dekket sine behov for ly, varme, vann og fôr.

De viktigste forholdene mht. kuldetoleranse og behov:

  • Enkeldyret: Rase, hold, tilvending.
  • Uteområdet: Lun og tørr liggeplass, bevegelsesmuligheter.
  • Temperatur: Vind, regn, snø, luftfuktighet.
  • Andre forhold: Tilgang til fôr og vann av god kvalitet.

Lave temperaturer kombinert med vind, samt regn/sludd rundt 0 grader kombinert med vind, er særlig kritisk i forhold til varmetap.

Husdyr-/produksjonsdyr

Mattilsynet minner om plikten til å holde tjenlig husdyrrom for dyra. Det innebærer at dyrene skal tas inn ved behov. Frossen silo og frosset vann gjør vann og fôropptak vanskelig ute. Mattilsynet ser svært alvorlig på at dyr ikke får tilstrekkelig ly, varme og mat.

Dyreeiere må være sitt ansvar bevisst og sørge for at dyrene får tilgang til tilstrekkelig ly og varme. I tillegg har dyrene også større behov for godt fôrinntak i kulden.

Alle dyr som holdes ute store deler av døgnet, ikke ved kortvarig lufting, skal til enhver tid kunne søke ly for været og finne tørr og lun liggeplass. Dyra skal være tilpasset utelivet. Kun tilpassede og robuste raser av storfe og hest egner seg godt til uteliv på vinteren siden de har beskyttelse i ekstra dekkhår.

Kjæledyr

Ulike dyrearter reagerer forskjellig på kulden. Finn ut hva ditt dyr tåler og sørg for å tilpasse forholdene rundt lufting og mosjon av dyret ditt etter dette.

På kalde dager bør du for eksempel unngå å forlate en hund utendørs mens du er på jobb eller på kafe eller kjøpesenter. Hunden kan få frostskader, luftveisinfeksjoner eller rett og slett vondt fordi den er for kald. Langhårete hunder tåler gjerne litt mer kulde enn korthårede.

Meld fra

Ser du dyr som går ute i snø og kulde uten tilgang på ly, vann og fôr, kontakt Mattilsynet på telefon 22 40 00 00.

Etter dyrevelferdsloven er alle pliktige til å melde fra ved mistanke om dyr som lider. 

Fant du det du lette etter?