Mattilsynet har bestilt risikovurderingen fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet om bruk av koksidiostatika (narasin) i kyllingproduksjonen. Risikovurderingen ble overlevert i et åpent møte mandag 14. desember.
– Norge har et unntak fra et felles europeisk regelverk angående bruk av koksidiostatika. Vi ønsket blant annet å vite om dette unntaket har bidratt til mindre antibiotikaresistens. Nå må vi studere konklusjonene i rapporten fra Vitenskapskomiteen og vurdere om disse skal føre til endringer i regelverket, sier direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet, Elisabeth Wilman.
Koksidiostatika er en gruppe fôrtilsetningsstoff som brukes for å forebygge tarmsykdommen koksidiose hos fjørfe. Det er to hovedtyper av koksidiostatika hvor kun den ene er tillatt i Norge. Rapporten sannsynliggjør en sammenheng mellom bruken av denne typen koksidiostatika og resistens hos bakterier.
Næringen har vært i forkant
– Næringen har i denne sammenheng vært i forkant av både forskningen og regelverket knyttet til bruk av narasin i fôr, og har som mål å fase ut bruken av koksidiostatika i fjørfeproduksjonen. Mattilsynet vil følge opp og støtte næringen i dette arbeidet, sier Wilman.
Les mer om god kjøkkenhygiene på matportalen.no.