Informasjonen om dyre- og fiskehelse er under revisjon
Denne siden viser til forskrifter om dyre- og fiskehelse som er opphevet eller endret og erstattet av nye forskrifter. De nye forskriftene trådte i kraft 28. april 2022. Se oversikt over erstatninger.
Mattilsynet jobber fortløpende med oppdatering av nettsidene, og med å utarbeide veiledning om det nye regelverket. Områder med størst behov for veiledning og informasjon vil bli prioritert først.
Gatehunder/-katter
Dyr som dekkes av følgende definisjon, kan ikke tas inn kommersielt til Norge:
Benevnelsen «gatehunder» omfatter
- utenlandske, eierløse hunder, herunder shelterhunder/hunder fra omplasseringsenheter
- tidligere eierløse hunder fra ulike typer «fosterhjem» ment for videre adopsjon/formidling, løshunder
- omstreifende og forvillede hunder.
Katter av tilsvarende opprinnelse vil også dekkes under dette begrepet.
Krav til dyrehelse
- Dyret skal komme fra en virksomhet som er registrert i tråd med EUs regelverk og underlagt regelmessig kontroll av myndighetene i avsenderlandet.
- Virksomheten må overholde avsenderlandets bestemmelser om varsling og bekjempelse av visse sykdommer og kun eksportere dyr som ikke viser tegn på sykdom.
- Virksomheten må også overholde avsenderlandets bestemmelser om dyrevern. Registreringen kan med fordel dokumenteres og må være mulig å kontrollere i forbindelse med innførselen.
- Gatehunder kan ikke importeres kommersielt da disse ikke kan klassifiseres som handelsdyr med kjent bakgrunn og opprinnelse (se faktaboks).
- Dyret må komme fra en virksomhet og et område som ikke er omfattet av dyrehelserestriksjoner.
- Dyret skal være identitetsmerket. Kun mikrochip er gyldig for dyr som er merket etter den 3. juli 2011.
- Tatovering godtas bare dersom den er lett lesbar og påført dyret før 3. juli 2011.
- Dyret skal være ID-merket før det får rabiesvaksinering og eventuell behandling mot revens dvergbendelorm.
- Dyret skal følges av et kjæledyrpass. Her skal det føres inn at dyret har gjennomgått en klinisk undersøkelse av autorisert veterinær i løpet av de siste 48 timer før avsendelse. Denne undersøkelsen skal bekrefte at dyret ikke viste noen tegn på sykdom, og at det er i stand til å bli transportert som planlagt.
- Dyret skal være vaksinert mot rabies med en godkjent vaksine etter vaksineprodusentens anbefaling, tidligst når det er 12 uker gammelt.
- Ved første gangs vaksinering regnes vaksinasjonen som gyldig først 21 dager etter at den er utført.
- Ved revaksinering regnes vaksinasjonen som gyldig fra vaksinasjonsdatoen hvis gyldigheten av forrige vaksinasjon ikke har utløpt. Vaksinasjonene skal være dokumentert i passet.
- NB! Ved kommersiell forflytning gjelder kravet om gyldig rabiesvaksinasjon også for dyr som kun har oppholdt seg i Sverige og Norge.
- Alle hunder (ikke katt og ilder) skal være behandlet mot revens dvergbendelorm 24 – 120 timer før ankomst til Norge. Dette gjelder ikke for hunder som kommer direkte fra Finland, Malta, Irland eller Nord-Irland. Behandlingene skal være dokumentert av behandlende veterinær i passet.
- Dyret skal følges av et offisielt EU-helsesertifikat utstedt av en offentlig veterinær i avsenderlandet som bekrefter at dyret oppfyller de forannevnte kravene.
- Det er også informert på engelsk om slik handel med kjæledyr på EU sine nettsider.
Tilsyn og kontroll
-
Importør og første mottaker av forsendelsen, skal være registrert hos Mattilsynet før innførsel finner sted.
-
Importøren skal gi melding om forsendelsen til det lokale Mattilsynet på bestemmelsesstedet. Meldingen skal være kommet frem senest 24 timer før ankomst til bestemmelsesstedet.
-
Registrering og melding skal gjøres via Mattilsynets skjematjenester.
-
Mottakeren skal føre fortegnelse over forsendelsene, kontrollere forsendelsene og melde fra til Mattilsynet ved mangler.
-
Dyrene kan tidligst forlate bestemmelsesstedet som angitt i medfølgende helsesertifikat, 2 dager etter ankomst. Dyr som skal distribueres videre etter innførsel, kan ikke forlate endelig bestemmelsessted før det er gått ytterligere 2 dager etter ankomst.
Relevant regelverk
- Forskrift om dyrehelse (dyrehelseforskriften)
- Forskrift som utfyller dyrehelseforskriften med bestemmelser om forflytning av landdyr, rugeegg og animalske produkter fra landdyr i EØS-området (landdyrforflytningsforskriften)
- Forskrift om ikke-kommersiell forflytning av kjæledyr (kjæledyrforskriften)
- Forskrift om tilsyn og kontroll ved import og eksport av levende dyr, annet avlsmateriale og animalsk avfall innen EØS, og ved import av levende dyr fra tredjestater