Gi hunden en god start på det nye året

Publisert 02.02.2018     Sist endret 22.11.2022
Foto: Colourbox.com

Nyttårsaften er svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder. Etterlat ikke en skuddredd hund alene på nyttårskvelden, og skjerm hunden for lydinntrykkene.

Dersom hunden din er ekstremt redd for fyrverkeri og høye lyder bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut – og det må gjøres i god tid før nyttårsaften. Veterinæren vil kunne vurdere om hunden trenger medisiner for å dempe angsten på nyttårsaften. Hunder skal ikke skal gis medisiner som er beregnet for mennesker. Det er kun veterinærer som kan utskrive medisiner til dyr, og feil bruk av medikamenter kan forverre situasjonen.

Råd for nyttårsaften

Ikke la hunden være alene hjemme dersom den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort bør du ta den med.

  • Gå en lang tur på ettermiddagen, slik at hunden er sliten når kvelden kommer.
  • Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.
  • Ikke ta med deg hunden ut under oppskyting av rakatter dersom den er redd.
  • Pass på at dører er lukket og at hunden ikke kommer seg ut og stikker avgårde.
  • Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det. La hunden få mulighet til å ligge i ro og fred på et skjermet rom.
  • Ikke gå ifra en hund som viser tydelige tegn på redsel og frykt. Vær sammen med hunden og finn et rom hvor det er minst mulig lysblink og lyder.
  • Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. Prøv deg fram.
  • Aktiviser hunden med innendørs lek, slik at den får noe annet å tenke på.

Råd for valpen

Det kan være lurt å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder. Men vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Du må trene planlagt, ellers risikerer du bare å gjøre valpen skuddredd med treningen.

Høytider kan stresse dyra

Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i julehøytiden, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag. Hunder vil gjerne være med familien sin, og har oftest godt av å sosialiseres med flere. Noen hunder, særlig unge, kan imidlertid ha vanskelig for å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap. Sørg for å skjerme dyrene ved behov. Finn en rolig og skjermet liggeplass hvor de kan trekke seg tilbake.

Ikke gi dyra julemat

Både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan de også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Det beste for dyrene er derfor at de får sin vanlige mat også i julen. Aldri gi fet og salt mat som kan føre til diare, oppkast og i verste fall forgiftning. Dersom hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diare av det også. Husk også at sjokolade, druer og rosiner kan være giftig for hunden, selv i små mengder.

Fant du det du lette etter?