Katteinfluensa

Publisert 02.11.2021     Sist endret 03.11.2021
Katt som får vaksine
Vaksinasjon kan være et effektivt tiltak mot katteinfluensa.  Foto: Colourbox.com

Katteinfluensa er en sekkebetegnelse for smittsom sykdom i øvre luftveier hos katt. Både virus og bakterier kan være involvert, men disse smittestoffene smitter ikke til mennesker. Det er først og fremst katter i kattepensjonater, eller i kolonier med stor tetthet av katter som rammes av denne sykdommen. En del katter i Norge vaksineres mot sykdommen, og sykdommen forløper ofte mildt hos vaksinerte katter.

Symptomer og smitte

Det er som regel to smittestoffer; kattens calicivirus (FCV) og kattens herpesvirus (felint herpesvirus, fHV) som gir symptomer på katteinfluensa. Symptomene kan variere fra milde og forbipasserende til mer alvorlige. Katter med katteinfluensa kan nyse, ha økt neseflod, rennende øyne, nedsatt appetitt, feber og nedsatt allmenntilstand. For de fleste katter vil symptomene være kortvarige, men enkelte katter kan være syke over tid. Uvaksinerte, unge katter og katter med nedsatt immunsystem er mest utsatt for å bli syke.

Katteinfluensa er svært smittsomt, og forekommer oftest der flere katter bor og oppholder seg tett sammen. Katteinfluensa smitter først og fremst ved direkte kontakt mellom syke katter, eller via små spyttdråper når smittede katter nyser og hoster. Smitten kan også overføres mellom katter ved deling av utstyr som vann- og matskåler, leker mm.

Hvis katten din blir syk med symptomer som kan indikere katteinfluensa, bør du kontakte veterinær. Gi veterinæren beskjed om at det kan være en smittsom sykdom slik at veterinæren kan ta noen forhåndsregler for å unngå smitte på klinikken. For å unngå å smitte andre katter, bør du passe på at katten din ikke er i kontakt med andre katter så lenge den har symptomer på sykdom.

Alle katter bør vaksineres

Vaksinasjon kan være et effektivt tiltak mot katteinfluensa og vaksinerte katter vil ofte få mild sykdom. Ta kontakt med veterinæren din for vaksineanbefalinger.

Fant du det du lette etter?