Hva skal til for at en reise med hunder, katter eller ildere kan regnes som ikke-kommersiell og hvor mange dyr kan du ta med?


Publisert 28.09.2016 | Sist endret 14.06.2017

Vilkårene for å ha med seg hunder, katter eller ildere på en ikke-kommersiell reise til Norge er enklere enn vilkårene for å importere disse dyreartene kommersielt. Her får du informasjon om hvilke kriterier som må være oppfylt for at en reise skal kunne regnes som ikke-kommersiell.

De som har bestilt dyr i utlandet til seg selv kan hente disse som tidligere frem til 20. september 2017.

Slik reiser du med kjæledyret ditt 

Hvis disse kriteriene ikke er oppfylt eller dyretallet er for høyt, skal du følge reglene for kommersiell import av hund, katt og ilder.

Hva skal til for at reisen kan regnes som ikke-kommersiell?

For at en reise med hunder, katter eller ildere kan regnes som ikke-kommersiell, må følgende krav være oppfylt:

 • Dyrene kan ikke transporteres i den hensikt å skulle selges eller overdras til en ny eier.
 • Dyrene må være i følge med eieren (deg) eller en fysisk person som har din skriftlige tillatelse til å reise med dem på dine vegne. NB! Se ytterligere informasjon om dette lenger ned. Ingen kan reise til eller fra Norge på ikke-kommersielle vilkår med dyr de for eksempel:
  • passer for andre dyreeiere
  • skal ha med på utstilling for andre
  • ikke står som eier til dyret i kjæledyrpasset
 • Hvis du ønsker å ta med deg kjæledyret ditt på en reise, er det ditt (dyreeiers) behov for å foreta denne reisen som åpner for at du kan ta med deg dyret/dyrene under de ikke-kommersielle reisereglene. Kjæledyrene må være med på hele reisen. Hvis du kjøper eller henter et dyr i utlandet, må betingelsene for kommersiell innførsel av dyr oppfylles.
 • Dersom du henter ditt eget dyr som tidligere har reist ut sammen med deg, og som har oppholdt seg i utlandet, vil dette selvfølgelig ansees som at dyret har reist med deg hele reisen. Det vil være retur med deg av det samme dyret som du reiste ut med. Utreisen sammen med deg må da kunne dokumenteres ved retur.

Hva hvis dyrene reiser atskilt fra deg?

Det er ikke alltid mulig å reise sammen med dyrene sine. Det kan for eksempel hende du må ta et annet fly, eller reise en annen rute enn dyrene. Hvis dyrene reiser atskilt fra deg, men innenfor tidsrommet fem dager før til fem dager etter deg, er dette greit:

 • Den som reiser med dyret/dyrene må ha skriftlig tillatelse fra dyreeieren til å reise med dyrene.
 • I tillegg må dyrene følges av en skriftlig erklæring om at reisen er ikke-kommersiell.

Dyrene kan også sendes alene som frakt innenfor denne tidsperioden.

Du må kunne dokumentere at dyrene er en del av din egen reise med for eksempel

 • hotellreservasjon
 • faktura
 • ombordstigningskort, fly- eller togbillett etc. som tydelig indikerer at dyrenes reise er en del av din egen reise og at de har vært med på hele reisen når du returnerer.

Skjema du kan bruke når dyrene reiser atskilt fra deg:

Mattilsynet har laget to forskjellige skjemaer du kan bruke når dyrene skal reise atskilt fra deg. Du skal kun bruke ett skjema.

 1. Det ene skjemaet er beregnet for reiser fra land i EØS. Her kan du både gi en annen person tillatelse til å reise med dyrene på dine vegne i perioden fem dager før og fem dager etter din egen reise og erklære at reisen er ikke-kommersiell.

  Skjemaet for reiser fra land i EØS (PDF)
   
 2. Det andre skjemaet er beregnet for reiser fra land og områder utenfor EØS. På dette kan du kun gi en annen person tillatelse til å reise med dyrene på dine vegne i perioden fem dager før og fem dager etter din egen reise. Når reisen skjer fra land og områder utenfor EØS, skal erklæringen om at reisen er ikke-kommersiell være en del av helsesertifikatet som skal følge med dyrene.

  Skjemaet for reiser fra land utenfor EØS (PDF)

Hvor mange dyr kan være med per reise?

Du eller den som har tillatelsen din til å reise med dyrene på dine vegne i perioden fem dager før og fem dager etter din egen reise kan maks ha med fem hunder, katter eller ildere på én enkelt ikke-kommersiell reise.

Antallet kan likevel være høyere dersom:

 1. reisen skjer for å delta i konkurranser, utstillinger eller idrettsarrangementer eller trening for slike arrangementer,
 2. du eller den som har tillatelsen din til å reise med dyrene legger fram skriftlig bevis på at dyrene er registrert enten for å delta på et arrangement som nevnt bokstav a) eller i en organisasjon som organiserer slike arrangementer, og
 3. dyrene er mer enn seks måneder gamle.

Fant du det du lette etter?