Importører og produsenter av kosmetikk må melde seg

Publisert 30.05.2012     Sist endret 02.10.2017
Kvinne som tar på seg maskara.
Importører og norske produsenter av kosmetikk må melde seg til Mattilsynet.  Foto: Mattilsynet

Alle virksomheter (f. eks. norske produsenter og importører) som bringer et kosmetisk produkt i omsetning på det norske markedet må registrere seg i Mattilsynets register, og i tillegg melde inn til EUs sentraliserte kosmetikkregister, CPNP.

Virksomheter som produserer, importerer og/eller driver med grossistvirksomhet for videresalg eller bruk/omsetning i egen virksomhet, er registreringspliktige til Mattilsynet.

Kosmetikklovens definisjon på omsetning er: «innehav med sikte på sal, frambod for sal, distribusjon, sjølve salet og alle andre former for overdraging, med eller utan vederlag».

Kravet til registrering av virksomhet vil gjelde for norske produsenter og alle virksomheter som importerer kosmetiske produkter, uavhengig om man importerer fra EU/EØS eller tredjeland (utenfor EU/EØS). Frisør-, skjønnhets- og hudpleiesalonger o.l som importerer fra EU/EØS til eget bruk eller for salg i egen virksomhet faller likeledes inn under registreringsplikten.

Tidligere var det krav om at produktserier på kosmetikk og kroppspleieprodukter skulle meldes inn. Fra 11. juli 2013 er det kun virksomheten som skal registreres.

Registrer virksomheten på Mattilsynets skjematjenester (krever innlogging)

Norske produsenter og importører skal også melde inn til et sentralisert kosmetikkregister, CPNP.

Tatoverings- og injeksjonsprodukter

Importører og produsenter av tatoveringsprodukter (farger) og andre injiseringsprodukter skal melde seg til Mattilsynet. Dette kravet finner du i Forskrift om tatoveringsprodukter (§ 19). Her skal også produktserier meldes inn.

Registrer virksomhet og produktserie via Mattilsynets skjematjenester (krever innlogging).

Meldeplikten innebærer også at ansvarlig importør og/eller produsent må informere Mattilsynet hvis det skjer endringer i de opplysningene som er registrert.

Fant du det du lette etter?