Mattilsynet advarer mot øyevippeforlengere med prostaglandiner

Publisert 23.11.2017     Sist endret 20.10.2020

Øyevippeforlengere, ofte i form av vippeserum, med innhold av prostaglandiner rapporteres å kunne gi forskjellig skader på øynene. Produkter med dette stoffet kan være i salg i Norge, og Mattilsynet advarer derfor mot bruk av disse produktene. Advarselen omfatter også produkter som stimulerer vekst av øyenbryn, og har vært gjeldende siden 2013.

Har du fått bivirkninger av kosmetikk eller kroppspleieprodukter? Meld fra!

Øyevippeforlengere er produkter med påstand om at de forlenger øyevippene og gjør dem tettere. De mest brukte virkestoffene har lenge vært av kategorien prostaglandiner. Dette er kroppens egne stoffer som regulere mange av kroppens forskjellige funksjoner. Prostaglandin-derivater tatt i bruk medisinsk ved behandling av grønn stær, er sammen med andre beslektede varianter av prostaglandin funnet å kunne stimulere vekst av øyevippehår og øyenbryn.

Norge har det samme regelverket for kosmetiske produkter som i EU. I dette regelverket er det ikke et forbud mot bruk av prostaglandiner, men det er et generelt krav at alle produkter skal være trygge å bruke. Selv om prostaglandiner ikke er regulert med en bestemt øvre konsentrasjon (grenseverdi) i kosmetikkregelverket, betyr ikke dette at det er greit å bruke en hvilken som helst mengde av stoffet i kosmetikk. Hvor stor helserisiko som er knyttet til prostaglandiner er avhengig av hvor mye produktet inneholder. Det er produsentens/importørens ansvar å sørge for at de følger regelverket (kosmetikkloven, kosmetikkforskriften) når de plasserer kosmetiske produkter på det norske markedet, og ansvarlig virksomhet er forpliktet til å ha dokumentasjon som underbygger dette. 

Kommer du som forbruker over vippeserum eller andre produkter med innhold av prostaglandin, som markedsføres med påstand om at de fremmer vekst av vippehår og øyenbryn, bør de ikke benyttes.

Bakgrunnen for advarselen er at svenske myndigheter i 2012 fikk meldinger om bivirkninger ved bruk av øyevippeforlengere med dette stoffet, for eksempel irritasjon og smerte i øynene, tap av øyevipper, blodkar som brister i øyehviten, økt pigmentering i regnbuehinnen, misfarging av øyelokket, brunfarging/utslett rundt øynene. Rødhet på øyet kan gi sår på hornhinna. Pasienter som behandles for grønn stær med bruk av øyetrykkreduserende prostaglandinbasert medisin risikerer varig skade av synet ved samtidig bruk av øyevippeforlengere med prostaglandin.

Etter at svenske myndigheter grep inn mot produktene i 2012 har markedsførerne i skandinaviske land byttet ut prostaglandinderivatene med først og fremst et peptidderivat – men også i noen tilfeller med andre typer stoffer som påstås å ha hårvekststimulerende effekt. I 2013 fulgte Mattilsynet opp produsenter /importører som omsatte vippeserumprodukter med prostaglandin på det norske markedet, og alle valgte å trekke produktene frivillig uten behov for videre oppfølging fra vår side. 

Se etter følgende navn i ingredienslisten

Det er snakk om flere prostaglandin-derivat (beslektede kjemiske former av prostaglandin med tilsvarende evne til å stimulere vekst av vippehår og øyenbryn), som er kjent for å kunne ha tilsvarende bivirkningsprofil. Vi er oppmerksom på følgende navn som etter kosmetikkregelverket deklareres i ingredienslisten med bruk av INCI nomenklaturen:

  • BIMATOPROST
  • ISOPROPYL CLOPROSTENATE
  • DECHLORO DIHYDROXY DIFLUORO ETHYLCLOPROSTENOLAMIDE
  • METHYLAMIDO DIHYDRO NORALFOPROSTAL
  • ISOPROPYL DIHYDRO NORALFAPROSTAL

I 2013 så vi at det mest brukte erstatningsstoffet hadde følgende INCI-navn:

  • MYRISTOYL PENTAPEPTIDE-17

Oppsøk lege ved bivirkninger eller andre skader

Mattilsynet anbefaler at du oppsøker lege dersom du får en bivirkning som nevnt – eller annen helseskade. Det er viktig at forbrukere som opplever ubehag ved bruk av et kosmetisk produkt melder fra, enten ved å rapportere selv via Altinn - Innmelding av kosmetikkbivirkninger, ved å kontakte helsepersonell eller kontakte Mattilsynet på tlf. 22 40 00 00. Les mer om dette her: Bivirkninger av kosmetikk.

Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet om kosmetikkbivirkninger. Helsepersonell er etter egen forskrift forpliktet til å innrapportere også kosmetikkbivirkninger.

Fant du det du lette etter?