Faktaartikkel

Konsekvenser av brexit for distributører av kosmetiske produkter

Publisert 11.01.2021     Sist endret 18.01.2021

United Kingdom (UK) trakk seg ut av EU 1. februar 2020. Dette har konsekvenser for distributører/importører av kosmetikk og kroppspleieprodukter i EU-land. Alle kosmetiske produkter som setter på markedet i EU/EØS, skal ha en ansvarlig person (RP) i EU/EØS. Fra og med 1. januar 2021 kan ikke nye produkter som settes på markedet ha ansvarlig person etablert i UK.

Kosmetiske produkter som settes på markedet i EU/EØS må ha en ansvarlig person (RP). Den ansvarlige for produktet har all dokumentasjon til det kosmetiske produkt, hvor også sikkerheten til ingredienser og det endelige produkter er lagret. Etter at overgangsperioden utløp (31. desember 2020) regnes UK for å være et tredjeland. Fra og med 1. januar 2021 vil import av kosmetiske produkter fra UK dermed anses for å være import fra tredjeland. Nye kosmetiske produkter som settes på markedet etter dette, fra 1. januar 2021, kan ikke ha en ansvarlig person etablert i UK. Denne endringen medfører at virksomheter i Norge som importerer produkter fra UK vil få rollen som RP dersom det ikke allerede er etablert en RP i EU.

Endringene berører også kvalifikasjoner for faglig ekspert («safety assessor») for sikkerhetsdokumentasjon i produktinformasjonsfilen (PIF). Alle kosmetiske produkter må ha en sikkerhetsrapport iht. art. 10.2 i kosmetikkforordningen/kosmetikkforskriften. Faglig ekspert må ha nødvendige kvalifikasjoner som anerkjennes i EU.

Det er viktig at virksomheter på det norske markedet er kjent med disse endringene. Mattilsynet kjenner til at både små og store aktører tar inn kosmetiske produkter fra UK. Vi vil understreke at produkter som ble satt på markedet før overgangsperioden utløp (innen utgangen av 2020), kan fortsette å være tilgjengelig på markedet til de når sluttbruker. Det er kun for nye produkter som settes på markedet i EU og EØS etter 1. januar 2020.

For mer informasjon om brexit, se her.

Følg lenken for mer informasjon om RP (responsible person).

Fant du det du lette etter?

Les merLes mer