Denne formen for dekorering på huden må ikke forveksles med tatovering der tatoveringsfarge injiseres ned i huden.
Den opprinnelige hennafargen er rødbrun, men for å oppnå den svarte fargen på tatoveringen og for at den skal vare lenger tilsettes høye konsentrasjoner av fargestoffer, som for eksempel PPD (paraphenylenediamine). Disse høye konsentrasjonene av fargestoffer framkaller allergiske reaksjoner.
Det er den svarte hennafargen som er farlig, ikke den rødbrune.
En typisk uønsket reaksjon på en "hennatatovering" viser seg vanligvis etter ett til tre døgn som sår, eksem, rødme eller blærer på huden, men reaksjoner kan oppstå selv etter tolv døgn. Reaksjonene kan i noen tilfeller være så kraftige at det er behov for akutt legehjelp eller til og med sykehusinnleggelse.
Den svarte hennafargen kan fortsette å gi plager i flere måneder fordi fargestoffet blir værende i huden.
Selv om du ikke reagerer på den svarte hennafargen første gang du er i kontakt med den, er du blitt eksponert og kan risikere å få sterke reaksjoner neste gang du kommer i kontakt med fargestoffet. Det kan for eksempel skje via et hårfargemiddel som inneholder PPD eller det svært like stoffet paratoluendiamin (PTD). En allergisk reaksjon etter en eksponering for annen gang kan i tillegg være mer alvorlig enn reaksjonen ved første eksponering. Får du en allergisk reaksjon bør du undersøkes og behandles av lege. Det er viktig å få konstatert hva du reagerer på, slik at framtidig kontakt med stoffet og dermed ubehagelige reaksjoner kan unngås.
Allergi du aldri blir kvitt
Har du først utviklet allergi mot PPD blir du aldri kvitt den. Hårfargemidler som inneholder PPD skal i tillegg til å være merket med p-phenylenediamine i ingredienslisten også merkes med advarselstekst . Andre produkter som kan inneholde PPD, for eksempel en del svarte tekstiler, trykkfarger og lær- og pelsfarger, er vanligvis ikke merket. Det kan derfor være vanskelig å unngå fargestoffet i dagliglivet. I EU er det ulovlig å bruke PPD i "hennatatoveringer", men de ulovlige fargene er likevel i bruk enkelte steder.