Faktaartikkel

Helsefarlige stoffer i hudblekemidler

Publisert 30.10.2019     Sist endret 31.10.2019

Hudblekemidler

Produktene benyttes for å få en lysere hud, gi en jevnere hudtone, eller for å lysne pigmentflekker og fregner. De virker gjennom å redusere innholdet av melanin, som produseres av spesialiserte celler som kalles melanocytter i huden. Personer med mørkere hudtone har mer melanin.

 

I EU og Norge er det ikke tillatt å omsette hudkremer (inkl. hudblekekremer) som inneholder kvikksølv, hydrokinon eller steroider (glukokortikoider), fordi bruk av slike produkter medfører betydelig helserisiko. Produktene finnes som tuber, bokser eller såper, og omsettes oftest i frittstående dagligvarehandel eller butikker uten kjedetilknytning (kosmetikkutsalg, klesbutikker, møbelbutikker, barbershop, diverse salonger, matbutikker mv.).

Mulige helseskadelige effekter av hudblekemidler:

  • Kvikksølv tilsettes i mange hudblekeprodukter for å fjerne pigmentflekker, fregner, kviser, rynker og akne. Kvikksølv tas opp i huden og kan forårsake alvorlig helseskade - i tillegg til å skade huden kan kvikksølv også skade nyrene og nervesystemet. Man trenger ikke bruke produktet selv for å bli påvirket, spedbarn og små barn kan få i seg kvikksølv gjennom kontakt med foreldre som bruker slike produkter.
  • Hydrokinon anvendes i hudblekemidler for å minske utseendet av fregner, aldersrelaterte pigmentflekker («leverflekker»), flekker etter kviser og mørke sirkler under øynene. Hydrokinon-produktene kan ødelegge hudens evne til å danne pigment, og er klassifisert som potensielt kreftfremkallende. Stoffet kan gi akutte allergireaksjoner, samt økt risiko for hudsykdom (okronose). Hydrokinon var inntil 2001 den meste vanlig brukte aktive ingrediens i hudblekemidler. Selv om hydrokinon er forbudt i kosmetiske produkter (med unntak av kunstige negler, profesjonell bruk) så er det fremdeles å finne i hudblekemidler på det norske markedet.
  • Glukokortikoider (steroidhormon som produseres i binyrebarken) finnes i en rekke reseptpliktige legemidler, og anvendes bl.a. til behandling av eksem og hudsykdommen psoriasis. Glukokortikoider som betametason (steroidmedisin) kan gjøre huden tynnere og mer fotosensitiv (lysømfintlig), ved siden av en hel rekke andre bivirkninger.

Mattilsynet undersøker med noen års mellomrom ev forekomst av ulovlige og helsefarlige stoffer i hudblekemidler på det norske markedet – f.eks. som del av tilsynskampanjer.

Merking

Innholdsstoffene i kosmetiske produkter i EU/EØS skal være deklarert i ingredienslisten, men vil ikke alltid være det. Undersøkelser Mattilsynet har gjort viser at det finnes en rekke kvikksølvholdige hudblekemidler på markedet, uten at det står noe om kvikksølv på pakningen. Det samme gjelder for produkter med hydrokinon.

Se også pressemelingen Mattilsynet har avdekket hudblekemidler fulle av kvikksølv og andre ulovlige stoffer

Fant du det du lette etter?