Fakta om innhold og bruk av solkrem
- En solkrem bør beskytte mot både UVA- og UVB-stråling. UVA kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråling kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan øke faren for å utvikle hudkreft
- SPF / solfaktoren (Sunburn protection factor) angir beskyttelsen mot UVB-stråling. EU anbefaler at UVA-beskyttelsen i solkremen minimum er 1/3 av UVB-beskyttelsen. Solkrem merket med SPF 30 skal ifølge anbefalingene ha en UVA-beskyttelsesgrad på minimum 10
- Smør ofte og rikelig – bruk gjerne en håndfull krem til hele kroppen. De fleste bruker for lite krem og får derfor ikke den beskyttelsen som faktoren angir.
Mattilsynet undersøkte også solkrem i 2010, og fant da at halvparten av solkremene ikke beskyttet like godt mot UVA-stråling som anbefalt. Både UVA- og UVB-stråling kan øke faren for å utvikle hudkreft.
Se etter solkremen med UVA- og UVB-beskyttelse
Mattilsynet anbefaler at du velger en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling. En del produkter er merket med en sirkel som det står UVA i. Det viser at produktet også beskytter mot for tidlig aldring av huden, ikke kun mot solbrenthet.
- Påskesolen kan være hard mot vinterblek hud, og på fjellet tar sola ekstra godt. Vi oppfordrer påsketuristene til å ikke spare på solkremen! Erfaringer har vist at folk bruker for lite krem, og derfor ikke får den beskyttelsen faktoren gir, sier Wold.
Minstekrav til UVA-beskyttelse
EU anbefaler at UVA-beskyttelsen i solkremen bør være minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen. EU anbefaler også at laveste UVB-beskyttelse bør være solfaktor 6. Dette er kun to av flere anbefalinger fra EU for å sikre mest mulig trygg og effektiv solkrem. EU bygger sine anbefalinger på grundige helsemessige vurderinger.
- Vi mener at solkrem som følger EUs anbefalinger beskytter aller best mot solen. Anbefalingene er så sentrale at Mattilsynet mener de burde gjøres om til krav, sier Atle Wold i Mattilsynet.
Noen av produktene Mattilsynet analyserte hadde også litt lavere UVB-beskyttelse enn det som var oppgitt på produktet. Det kan skyldes alt fra måleusikkerhet til endringer i produktet etter produksjonen. Mattilsynet har tatt opp resultatene med produsentene.