Tilsynsrapport

Solkrem beskytter bedre enn før

Publisert 10.04.2014     Sist endret 09.07.2014

Mattilsynet har analysert 22 solkremer for å se hvor godt de beskytter mot tidlig aldring av huden (UVA-stråling) og solbrenthet (UVB-stråling). Kun ett av produktene inneholder mindre UVA-beskyttelse enn Mattilsynet og EU anbefaler. – Selv om dette er et begrenset utvalg, så gir det inntrykk av at solkremene har høyere kvalitet enn tidligere, sier Atle Wold i Mattilsynet.  

Fakta om innhold og bruk av solkrem

  • En solkrem bør beskytte mot både UVA- og UVB-stråling. UVA kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråling kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan øke faren for å utvikle hudkreft
  • SPF / solfaktoren (Sunburn protection factor) angir beskyttelsen mot UVB-stråling. EU anbefaler at UVA-beskyttelsen i solkremen minimum er 1/3 av UVB-beskyttelsen. Solkrem merket med SPF 30 skal ifølge anbefalingene ha en UVA-beskyttelsesgrad på minimum 10
  • Smør ofte og rikelig – bruk gjerne en håndfull krem til hele kroppen. De fleste bruker for lite krem og får derfor ikke den beskyttelsen som faktoren angir.

Mattilsynet undersøkte også solkrem i 2010, og fant da at halvparten av solkremene ikke beskyttet like godt mot UVA-stråling som anbefalt. Både UVA- og UVB-stråling kan øke faren for å utvikle hudkreft.

Se etter solkremen med UVA- og UVB-beskyttelse

Mattilsynet anbefaler at du velger en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling. En del produkter er merket med en sirkel som det står UVA i. Det viser at produktet også beskytter mot for tidlig aldring av huden, ikke kun mot solbrenthet.

- Påskesolen kan være hard mot vinterblek hud, og på fjellet tar sola ekstra godt. Vi oppfordrer påsketuristene til å ikke spare på solkremen! Erfaringer har vist at folk bruker for lite krem, og derfor ikke får den beskyttelsen faktoren gir, sier Wold. 

Minstekrav til UVA-beskyttelse

EU anbefaler at UVA-beskyttelsen i solkremen bør være minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen. EU anbefaler også at laveste UVB-beskyttelse bør være solfaktor 6. Dette er kun to av flere anbefalinger fra EU for å sikre mest mulig trygg og effektiv solkrem. EU bygger sine anbefalinger på grundige helsemessige vurderinger.

- Vi mener at solkrem som følger EUs anbefalinger beskytter aller best mot solen. Anbefalingene er så sentrale at Mattilsynet mener de burde gjøres om til krav, sier Atle Wold i Mattilsynet.

Noen av produktene Mattilsynet analyserte hadde også litt lavere UVB-beskyttelse enn det som var oppgitt på produktet. Det kan skyldes alt fra måleusikkerhet til endringer i produktet etter produksjonen. Mattilsynet har tatt opp resultatene med produsentene.

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Les mer

Kontaktinformasjon

Mediehenvendelser: pressevakt tlf.: 469 12 910
Publikumshenvendelser: sentralbord tlf.: 22 40 00 00


Publikasjoner

Les mer

Kontaktinformasjon

Mediehenvendelser: pressevakt tlf.: 469 12 910
Publikumshenvendelser: sentralbord tlf.: 22 40 00 00