Kunngjøring

Ny rettsakt regulerer tilsetning av HEPB i kosmetiske produkter

Publisert 26.03.2020     Sist endret 26.03.2020

Konserveringsmiddelet HEPB (hydrozyethoxyphenyl butanone) reguleres for bruk i kosmetikk og kroppspleieprodukter. I tillegg gjøres det endringer i reguleringen av UV-filteret titandioksid (nano).

Mattilsynet har fastsatt en rettsakt som regulerer tilsetning av hydrozyethoxyphenyl butanone (HEPB) i kosmetiske produkter. Dette stoffet er ikke tidligere regulert for bruk i denne type produkter. Det gjøres også endringer i reguleringen av UV- filteret titandioksid (nano). Endringene gjelder for produsenter og importører av kosmetikk og kroppspleieprodukter.

HEPB tillates for bruk som konserveringsmiddel i kosmetiske produkter som skylles av («rinse-off»), munnpleie, og leave – on produkter opp til en maksimal konsentrasjon på 0,7 % i det ferdige produktet.

For UV-filteret titandioksid gjøres følgende endringer:

  • Tre former av stoffer som anvendes til overflatebehandling av titandioksid (nano) tillates til bruk i kosmetiske produkter i følgende konsentrasjoner: (i) silica og cetylfosfat (opp til en maks. konsentrasjon på hhv 16% og 6%, (ii) aluminium og mangandioksid (opp til en maks. konsentrasjon på hhv 7% og 0.7%), eller (iii) aluminium og triethoxycaprylylsilan (opp til en maks konsentrasjon på hhv 3% og 9%).
  • Tillatelsen av ovennevnte stoffer gjelder ikke for anvendelse av titandioksid (nano) i produkter som kan medføre eksponering av brukerens lunger via innånding (e. g produkter på pulver eller sprayform.
  • Ansiktsprodukter med innhold av aluminium og mangandioksid bør merkes med advarselstekst mot bruk av disse produktene på leppene.

Endringene ble fastsatt av Mattilsynet 10.02.2020 og er kunngjort i Norsk Lovtidend

Se også regelverksprosessen: Forslag til endringer i kosmetikkforskriften: Nye regler for konserveringsmiddel, UV-filter og CMR-stoffer i kosmetikk

Fant du det du lette etter?