VKM har vurdert inntaket av aluminium som den norske befolkningen får gjennom mat og drikke.
Ikke for mye fra mat og drikke
–Vi får ikke i oss for mye aluminium gjennom det vi drikker eller spiser, men VKM viser til at inntaket gjennom huden, fra kosmetikk, kan bli for høyt, sier Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet.
Etter VKM’s beregninger er det tale om en eksponering som er 30 – 50 ganger sterkere enn det som etter vitenskapelige vurderinger er ansett å være helsemessig forsvarlig. Opptaket kan være enda høyere for de som anvender antiperspiranter på barbert hud.
For høyt inntak av aluminium har vist seg å gi skader på nervesystemet hos rotter og mus. Ved høye doser er det også opplyst om risiko for lav sædkvalitet og skade på testiklene i forsøksdyrene. Aluminium kan også skade mennesker ved høye opptak i kroppen. Dette fremgår av en risikovurdering gjort av EU’ viteskapskomité på matområdet (EFSA) i 2008. Opptaket i mennesker gjennom hud er estimert på grunnlag av standardmodeller for risikovurdering som kosmetikkindustrien har vært med på å utarbeide.
Europeisk problem
Regelverket, både i Norge og ellers i Europa, har ikke fastsatte grenseverdier for innholdet av aluminium i kosmetikk. I det europeiske og det tilsvarende norske kosmetikkregelverket er det ikke fastsatt grenseverdier som kan sikre trygg bruk når det gjelder de kosmetiske produktene og deres innhold av aluminium.
-Mattilsynet vil nå vurdere mulige tiltak for å sikre forbrukernes helse. Dette er et europeisk problem, og Europakommisjonen er allerede i gang med å se på det. Vi vil også orientere dem om VKM’s risikovurdering, sier Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsynet.
Bakgrunn
EUs mattrygghetsorgan EFSA publiserte en vurdering av aluminium og inntaket av aluminium hos den europeiske befolkningen i 2008. Konklusjonen var at en vesentlig andel av befolkningen får i seg mer aluminium enn grensen som er satt av WHO (1 mg/kg kroppsvekt i uken).
Ifølge EFSA er mat hovedkilden til det høye inntaket. EFSA og JECFA har kun vurdert inntak av aluminium gjennom mat og drikke, og det tolerable inntaket ble i 2012 endret til 2 milligram i uken, per kilo kroppsvekt (FAO/WHO).
Mattilsynet bestilte risikovurderingen for å få mer kunnskap om hvor mye aluminium den norske befolkningen får i seg, også fra kosmetikk.
VKM: Risikovurdering av aluminium i næringsmidler og kosmetiske produkter i den norske befolkningen