Risikovurdering

Risikovurdering av vitamin A (retinol og retinylestere) i kosmetiske produkter

Publisert 23.08.2012     Sist endret 23.08.2012

Deler av den norske befolkningen har et høyt inntak av vitamin A fra mat. Inntak av kosttilskudd og bruk av kosmetiske produkter med retinol og retinylestere vil øke den totale eksponeringen, og andelen som overskrider det øvre tolerable inntaksnivået (UL) for vitamin A i alle aldersgrupper vil øke. For høyt inntak av vitamin A kan føre til negative helseeffekter.

Fakta om A-vitamin

  • A-vitamin er et fettløselig vitamin som man trenger å få tilført fra kosten, men for høyt inntak kan være skadelig
  • Helsedirektoratet anbefaler et totalt inntak vitamin A per dag på 900 mikrogram for menn, 700 mikrogram for kvinner og 300-600 mikrogram for barn
  • I kosten er retinol og karoten de viktigste formene for A-vitamin. Retinol finnes i animalske produkter som smør, egg, tran, kjøtt og innmat, mens karotener finnes i vegetabilske næringsmidler som mørkegrønne grønnsaker og i røde eller oransje frukter og grønnsaker som gulrøtter.
Fant du det du lette etter?