Parabener er kjemiske stoffer som brukes for å hindre skadelig bakterie- og soppvekst i kosmetikk, mat og legemidler. Den utbredte bruken i kosmetikk skyldes at parabener er lite allergifremkallende sammenlignet med andre benyttede stoffer.
På grunn av mistanke om mulig hormonforstyrrende effekt i forsøksdyr, har stoffene gjentatte ganger blitt utredet av EUs vitenskapskomite (SCCS). Vitenskapskomiteen har konkludert med følgende:
- Bruken av metyl- og etylparaben anses som trygg innenfor tillatte maksimumkonsentrasjoner.
- Bruk av butyl- og propylparaben anses som trygg, gitt bruk i konsentrasjoner opp til 0,14 %.
- For fem parabener forelå det ikke tilstrekkelig data til å foreta tilstrekkelig sikkerhetsvurdering. Det var derfor ikke grunnlag for å konkludere med trygg bruk.
EU-kommisjonen jobber nå med å endre reguleringen av parabener i kosmetikk. Forslaget er å beholde dagens grenseverdi for metyl- og etylparaben, halvere grenseverdien for butyl- og propylparaben til 0,14 % og forby bruken av 5 parabener.
Spørsmål og svar
- Hva er parabener?
- Hvorfor er konserveringsmiddel nødvendig?
- Hvilken type stoffer er parabener og hva er deres opprinnelse?
- Hvorfor har Danmark innført et forbud mot parabener?
- Hvorfor har ikke Norge forbudt parabener?
- Er det grunnlag for å påstå at produkter som inneholder parabener er helseskadelig?
- Er det alternativer til parabener?
- Er parabener hormonforstyrrende?
- Hva betyr cocktail-effekten? Vis alle spørsmål og svar
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00