Fakta om fjerning av tatoveringer
En tatovering er ikke like enkel å fjerne fra kroppen som mange andre kosmetiske produkter. Selve tatoveringen kan fjernes fra huden med laser, men dette fjerner ikke fargestoffene eller kjemikaliene fra kroppen din. Ved en laserbehandling forflyttes fargestoffene og kjemikaliene fra huden og innover i kroppen. Bivirkninger kan derfor i noen tilfeller bli svært alvorlige. I verste fall må tatoveringen skjæres vekk fra huden og området erstattes med ny hud.
Tips til deg som vil tatovere deg
- Undersøk markedet nøye på forhånd og velg en seriøs aktør. Unngå hjemmetatovering.
- Spør om tatovøren kjenner til regelverket, og om de har dokumentasjon på at tatoveringsfargene er trygge.
- Undersøk om stedet og utstyret virker hygienisk.
- Har du nikkelallergi bør du være forsiktig med å tatovere deg. Det har vist seg at mange farger inneholder nikkel.
- Rød og nyanser av rød er farger som ofte er forbundet med allergi. Svart er fargen som har vist seg å gi minst bivirkninger.
- Unngå tatovering dersom du er gravid, har nedsatt immunforsvar, er bærer av en alvorlig sykdom, har svært sensitiv hud eller er plaget av allergi/eksem.
- Tenk deg godt om før du tatoverer deg! Husk at dette er noe du skal ha for resten av livet.
Kan inneholde helsefarlige stoffer
Det er kjent at noen tatoveringsfarger kan inneholde stoffer som ikke er helsemessige trygge. Produktene er da etter forskriften ikke tillatt å bruke eller selge i Norge. Eksempler på slike stoffer kan være metaller eller aromatiske aminer. Aromatiske aminer dannes fra noen typer azo-fargestoffer og mange aromatiske aminer er klassifisert som kreftfremkallende.
Dersom tatoveringsprodukter med helsefarlige ingredienser blir oppdaget i EU/EØS, blir dette varslet gjennom et meldesystem (RAPEX) til Mattilsynet. Dersom Mattilsynet finner helsefarlige tatoveringsprodukter på det norske markedet, trekkes de umiddelbart fra markedet og andre EU/EØS-land varsles.
Meld fra om bivirkninger
Tatovering blir stadig mer populært, og vi ser at bruk av sterke farger øker. Dersom du har opplevd bivirkninger av tatovering, kan du varsle om bivirkninger av kosmetikk. Som forbruker kontakter du da lege/farmasøyt eller annet helsepersonell for å rapportere bivirkningen. Ved å melde fra om bivirkninger, kan vi unngå at stadig flere får de samme helseskadene. Helsepersonell er forpliktet til å melde ifra til Folkehelseinstituttet som forvalter registeret.
Forskning på tatovering
Bispebjerg Hospitals i Danmark forsker på virkning av tatovering på huden og generelt i kroppen. Les mer om dette på www.bispebjerghospital.dk.