Tilbaketrekninger av kosmetiske produkter

Publisert 25.09.2012     Sist endret 01.10.2014

Mattilsynet legger her ut meldinger om kosmetiske produkter som trekkes fra markedet på grunn av risiko for helseskade og/eller miljøforstyrrelse.

Kosmetikk inneholder en rekke kjemiske stoffer, og noen av disse stoffene kan være helsefarlige. Fra tid til annen oppdager man at det finnes kosmetikk på markedet som inneholder en større mengde av et stoff enn det som er tillatt, eller at produkter inneholder forbudte stoffer. Det finnes også forfalskninger av kjente kosmetiske merkevarer på markedet, som kan være helseskadelige. Her finner du informasjon om produkter som er trukket tilbake fra det norske markedet.

Produkter som er trukket fra markedet

Fant helseskadelige og forbudte hudblekeprodukter

Virksomhetenes ansvar

Det er importørens/produsentens ansvar å sikre at produktene som plasseres på det norske markedet er helsemessig trygge i bruk og i samsvar med regelverket. Mattilsynet har ansvaret for å føre tilsyn med kosmetikk og kroppspleieprodukter og vil ta kontakt med importør/produsent ved funn av farlige produkter.

Aktuelle reaksjoner fra Mattilsynet er at virksomheten må stanse salget av produktene samt distribuere informasjon til kundene. I noen tilfeller legger også Mattilsynet ut informasjon på sine sider.

Mattilsynet får også jevnlig melding om farlige produkter gjennom EU-kommisjonens rapporteringssystem RAPEX (Rapid Exchange of Information) hvor medlemslandene orienterer hverandre om farlige forbrukerprodukter. Systemet skal sikre at farlige produkter som oppdages i ett land ikke kan omsettes i andre land innenfor samarbeidet.

Fant du det du lette etter?