Bly og andre metaller i kosmetikk

Publisert 10.01.2011     Sist endret 14.01.2013

Det er forbudt å tilsette tungmetaller som kvikksølv (Hg), bly (Pb) og kadmium (Cd) i kosmetikk og kroppspleieprodukter. Spormengder som ikke kan unngås ved bruk av god fremstillingspraksis (GMP) er tillatt.

Tungmetallene bly, kvikksølv og kadmium er på listen over stoffer som er forbudte ingredienser i kosmetikk (noen få kvikksølvforbindelser er tillatt i veldig små mengder som konserveringsmiddel). Stoffer på denne listen kan imidlertid inngå i produkter som en unngåelig sporforekomst. Bly, kvikksølv og kadmium forekommer gjerne i pigmenter (fargestoffer). Dersom produsenter av leppestifter eller annen dekorativ kosmetikk med pigmenter kan få tak i pigmenter så å si helt fritt for bly for eksempel, så produserer de i henhold til kravet om GMP – ellers ikke. Etter kosmetikkloven og kosmetikkforskriften kan Mattilsynet forby kosmetikk som inneholder så mye bly at det er åpenbart at produsenten ikke har respektert GMP-kravet.

Det er ingen fastsatte grenseverdier på sporforekomster, men Mattilsynet har så langt forholdt seg til en ”GMP-grense” tyske helsemyndigheter kom frem til for noen år siden (2006):

 Konsentrasjon angitt i mg/kgKonsentrasjon angitt i %
MetallTannkremAndre kosmetiske produkterTannkremAndre kosmetiske produkter
Hg0,210,000020,0001
Pb1,0200,00010,002
Cd0,150,000010,0005

 

Vanlige blynivåer som flere kosmetikktilsyn i Europa avdekker for tiden i leppestifter er i området 1 – 5 mg/kg; dvs. langt under foreløpig ”tiltaksgrense” nevnt ovenfor på 20 mg/kg.

De mengdene en forbruker kan få i seg av bly ved bruk av kosmetiske produkter er flere størrelsesordner mindre enn det hun eller han kan få i seg via kosten – fordi det er nærmest uunngåelige ørsmå spormengder av bly også i vanlige matvarer.

Bundesinstitut für Risikobewertung (BIR): GMP-grenser fra tyske helsemyndigheter 

Fant du det du lette etter?