Tatovering og injeksjonsprodukter

Publisert 21.09.2012     Sist endret 11.07.2013

Produkter til injisering i huden i kosmetisk hensikt - inkl. permanent make-up og andre tatoveringsprodukter - er regulert gjennom en nasjonal forskrift. Det er med andre ord ikke et felles EU-regelverk på dette området, men tatoveringsprodukter er regulert også i andre land, bl.a. i Tyskland, Belgia, Frankrike, Sverige og Nederland.

Produkter som skal injiseres i huden i kosmetisk hensikt, omfattes av forskrift om tatoveringsprodukter.

Bakgrunnen for forskriften er å beskytte de som enten tatoverer seg eller får behandling med andre injeksjonsprodukter, som for eksempel hyaluronsyre. Undersøkelser har vist at noen tatoveringsfarger inneholder kreftfremkallende stoffer, tungmetaller, sopp eller bakterier. I tillegg kan noen tatoveringsfarger (oftest røde farger) gi allergiske reaksjoner. Også noen av injeksjonsproduktene - såkalte "fillere" - kan gi allergi. Enkelte som får injisert noen typer fillere erfarer langtidsvirkninger som økning av bindevevet (fibrose) som er vanskelig å kontrollere, eller dannelse av knuter av betennelsesvev (granulomer).

Importører og produsenter har plikt til å sørge for at produktene deres følger det norske regelverket. De må også melde sin virksomhet til Mattilsynet:

  • Driver du en tatoveringsvirksomhet eller importerer/produserer tatoveringsprodukter, er du også ansvarlig for å være oppdatert på regelverket.
  • Dersom du importerer eller produserer tatoveringsfarger har du meldeplikt til Mattilsynet.
  • Importører bør kreve dokumentasjon fra produsent på at fargene ikke inneholder stoffer som er forbudt etter nasjonal lovgivning og på at fargene er trygge i bruk.
  • Tatovører må bruke produkter som er i henhold til regelverket.

Mer om tatovering og injeksjonsprodukter

Regelverk og veiledning

Kontakt oss

Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00

 

Skjema

Denne tabellen viser skjemaer knyttet til dette temaet, med lenke til Altinn eller til dokument
SkjemaType

Meldeskjema for importør og produsent av kosmetiske produkterAltinn
Meldeskjema for importør og produsent av tatoverings- og andre injeksjonsprodukterAltinn

Relaterte kunngjøringerNyhetsbrev

Motta nyhetsbrev om temaet:
Kosmetiske produkter Regelverksendringer og andre kunngjøringer tilknyttet dette temaet

Relaterte kunngjøringer