Faktaartikkel

Parfymestoffer i kosmetiske produkter kan gi allergiske reaksjoner

Publisert 20.09.2006     Sist endret 19.04.2023

Parfyme og aromatiske sammensetninger består av en stor gruppe kjemiske stoffer. De anvendes ikke bare i kosmetiske produkter, men også i andre husholdningsprodukter og øvrige produkter som næringsmidler, leker, duftlys, luftfriskere og duftoljer m.v.

Fakta om parfyme

Parfymer består til vanlig av eteriske oljer oppløst i denaturert sprit. Oljene er ofte av vegetabilsk opprinnelse, dvs. fra planter eller blomster som lavendel, rose, jasmin, liljekonvall mv. Det anvendes også animalske oljer til dufter. Duftkomponenter fremstilles ofte syntetisk. En parfyme består vanligvis av en rekke forskjellige duftstoffer, fra 10 til 300.

Parfymer fås i mange ulike konsentrasjoner og utforminger. Parfyme konsentrasjon gjengis i prosent av parfymeolje i totalvolumet. Den mest konsentrerte er selve parfymen, ca. 15-40 %. Også kjent som parfyme ekstrakt, ren parfyme, parfyme eller ekstrakt. «Eau de Parfyme» og cremeparfymer har et parfymeinnhold på 15-20 %. «Eau de Toilette» har et innhold på 2-6 %, «Eau fraiche» 1-3 % og «Eau de Cologne» 2-4 %. Parfymerte kremer og lotioner inneholder mellom 0, 1-0,3 % parfyme.

Parfymeallergi

Bruk av parfyme og parfymerte produkter kan gi allergi. Parfymeallergi anses som utfordrende da parfymer kan bestå av svært mange komponenter. Dette gjør det vanskelig å finne ut hvilke stoff man er allergisk mot. Videre er det ikke lett å unngå den bestemte komponenten i produkter, som vanligvis er merket med «parfum» eller «aroma». Kryssallergi kan også oppstå ovenfor andre produkter med parfymekomponenter, f.eks såpe, vaskemidler og oppvaskmidler.

Både naturlige og syntetiske stoffer kan gi allergi, men den hyppigste årsak til allergi er naturlige ekstrakter (økologiske så vel som ikke økologiske). Jo lengre produktet blir værende på huden, jo større er risiko for allergi. Produkter som kremer, lotion, deodoranter og parfyme innebærer større risiko enn produkter som skylles av etter bruk.

Deklarasjonsplikt

Per i dag er det merkeplikt for 24 parfymestoffer som er spesielt allergifremkallende. Se listen nedenunder med oversikt over de 24 parfymestoffer med spesielt allergifremkallende egenskaper. Disse parfymestoffene skal angis i ingredienslisten på kosmetiske produkter med standardlistete navn, INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredisents). INCI-navnene er fastsatt av EU-kommisjonen og navnene kan letes opp i EU’s database CosIng. Intensjonen med listen er at man skal kunne unngå produkter som inneholder det eller de parfymestoffer man ikke tåler. Det betyr ikke at de øvrige parfymestoffer ikke er allergifremkallende. Listen er en dynamisk liste, som kan bli utvidet og revidert løpende av EU’s eksperter når det er ny kunnskap på området.

En gjennomgang i EUs vitenskapskomite for forbrukersikkerhet (SCCS) av kliniske og eksperimentelle data (SCCS/1459/11) har pekt ut ytterligere 56 parfymestoffer som er dokumentert å være allergifremkallende. EU kommisjonen har på grunnlag av dette nylig vedtatt å utvide listen over parfymestoffer som kan være allergifremkallende til 80 (24 + 56). Etter en overgangsperiode på 3-5 år må produsentene av kosmetikk også merke disse parfymestoffene på ingrediensen dersom de overskrider de angitte konsentrasjonsgrensene, hhv 0.01 % i produkter som skylles av og 0,001% i andre produkter.

INCI-navn (navn som deklareres på produktet)

Alpha-isomenthyl ionone #90

Amyl cinnamal #67

Amylcinnamyl alcohol #74

Anise Alcohol #80

Benzyl Alcohol #45

Benzyl benzoate #85

Benzyl cinnamate #81

Benzyl salicylate #75

Benzylideneheptanal = amyl cinnamal (#67)

Cinnamal #76

Cinnamyl alcohol #69

Citral #70

Citronnellol #86

Coumarin #77

Eugenol #71

Evernia Furfuracea #92

Evernia Prunastri #91

Farnesol #82

Geraniol #78

Hexyl cinnamal #87

Hydroksycitronellal #72

Isoeugenol #73

Limonene #88

Linalool #84

Methyl 2-octynoate #89

 

Fant du det du lette etter?

Les mer


Les mer