Faktaartikkel

Parfymestoffer i kosmetiske produkter kan gi allergiske reaksjoner

Publisert 20.09.2006     Sist endret 18.08.2020

Parfyme og aromatiske sammensetninger består av en stor gruppe kjemiske stoffer. De anvendes ikke bare i kosmetiske produkter, men også i andre husholdningsprodukter og øvrige produkter som næringsmidler, leker, duftlys, luftfriskere og duftoljer m.v.

Fakta om parfyme

Parfymer består til vanlig av eteriske oljer oppløst i denaturert sprit. Oljene er ofte av vegetabilsk opprinnelse, dvs. fra planter eller blomster som lavendel, rose, jasmin, liljekonvall mv. Det anvendes også animalske oljer til dufter. Duftkomponenter fremstilles ofte syntetisk. En parfyme består vanligvis av en rekke forskjellige duftstoffer, fra 10 til 300.

Parfymer fås i mange ulike konsentrasjoner og utforminger. Parfyme konsentrasjon gjengis i prosent av parfymeolje i totalvolumet. Den mest konsentrerte er selve parfymen, ca. 15-40 %. Også kjent som parfyme ekstrakt, ren parfyme, parfyme eller ekstrakt. «Eau de Parfyme» og cremeparfymer har et parfymeinnhold på 15-20 %. «Eau de Toilette» har et innhold på 2-6 %, «Eau fraiche» 1-3 % og «Eau de Cologne» 2-4 %. Parfymerte kremer og lotioner inneholder mellom 0, 1-0,3 % parfyme.

Parfymeallergi

Bruk av parfyme og parfymerte produkter kan gi allergi. Parfymeallergi anses som utfordrende da parfymer kan bestå av svært mange komponenter. Dette gjør det vanskelig å finne ut hvilke stoff man er allergisk mot. Videre er det ikke lett å unngå den bestemte komponenten i produkter, som vanligvis er merket med «parfum» eller «aroma». Kryssallergi kan også oppstå ovenfor andre produkter med parfymekomponenter, f.eks såpe, vaskemidler og oppvaskmidler.

Både naturlige og syntetiske stoffer kan gi allergi, men den hyppigste årsak til allergi er naturlige ekstrakter (økologiske så vel som ikke økologiske). Jo lengre produktet blir værende på huden, jo større er risiko for allergi. Produkter som kremer, lotion, deodoranter og parfyme innebærer større risiko enn produkter som skylles av etter bruk.

Deklarasjonsplikt

Vitenskapskomiteen til europakommisjonen har pekt ut 26 parfymestoffer som er dokumentert å være allergifremkallende. Intensjonen er at man skal kunne unngå produkter som inneholder det eller de parfymestoffer man ikke tåler. Se liste nedenunder. Det betyr ikke at de øvrige parfymestoffer ikke er allergifremkallene. Listen er en dynamisk liste, den blir utvidet og revideret løpende av EU’s eksperter.

Etter krav i kosmetikkforskriften skal disse stoffene navngis i ingrediensliste på produktet dersom konsentrasjonen er over 0,01 % i produkter som skylles av, og over 0,001 % i andre produkter (vedlegg III). Hvis et produkt inneholder en parfymeblanding skal produktet både deklareres med stoffet/stoffene, i tillegg til begrepene «parfum» eller «aroma».

Tre parfymestoffer er vedtatt forbudt brukt i kosmetisk produkter. På grunn av overgangsordninger får ikke dette anvendelser før i august 2021. Ett av stoffene er ført opp på listen over parfymeallergener nedenfor; HICC (Hydroxyisohexyl 3- Cyclohexene Carboxaldehyde). De to andre stoffene som blir forbudte er atranol og kloratranol.

Tabellen viser 26 stoffer ved standardiserte navn som skal  nevnes i ingredienslisten til produkter.For noen  av stoffene vises den  den mengden parfymeindustrien i EU (IFRA) menes at ikke   må overskrides for å hindre allergiske reaksjoner

INCI-navn (navn som deklareres)Maksimalt innhold i produkter som ikke skylles raskt av (ppm)
Alpha-isomenthyl iononeIkke fastsatt
Amylcinnamyl alcoholIkke fastsatt
Anise AlcoholIkke fastsatt
Benzyl AlcoholIkke fastsatt 
Benzyl benzoateIkke fastsatt 
Benzyl cinnamateIkke fastsatt 
Benzyl salicylateIkke fastsatt 
BenzylideneheptanalIkke fastsatt 
Butylphenyl methylpropional2500
Cinnamal500
Cinnamyl alcohol4000
CitralIkke relevant
CitronnellolIkke fastsatt
CoumarinIkke fastsatt
Eugenol500
Evernia Furfuracea1000
Evernia Prunastri1000
FarnesolIkke relevant
GeraniolIkke fastsatt
Hexyl cinnamalIkke fastsatt
Hydroksycitronellal10 000
Hydroxyisohexyl 3- Cyclohexene Carboxaldehyde15 000
Isoeugenol200
LimoneneIkke relevant
LinaloolIkke relevant
Methyl 2-octynoate100
Fant du det du lette etter?

Les mer


Les mer