Methylisothiazolinone (MI) i kosmetikk

Publisert 15.03.2017     Sist endret 20.08.2020

MI er et konserveringsmiddel som brukes for å hindre skadelig sopp og bakterievekst. Det har vært brukt i industrielle produkter (bla maling) siden 2000 og tillatt som konserveringsmiddel i kosmetikk siden 2005. MI benyttes alene eller sammen med det beslektede stoffet MCI (methlchloroisothiazolinone).

I perioden etter at MI ble tatt i bruk som konserveringsmiddel i kosmetikk var det en kraftig økning i antall personer som var blitt allergiske mot MI i flere europeiske land. MI kan forårsake en type eksem kalt allergisk kontaktdermatitt og typiske symptomer inkluderer rødhet, brennende eller stikkende følelse i huden, hevelser, blemmer og skorpedannelse i huden.

MI er utredet flere ganger av EUs vitenskapskomite (SCCS) på oppdrag fra EU kommisjonen. SCCS konkluderte at stoffet er av bekymring når det gjelder å fremkalle allergi.

Bruksområder

MI benyttes blant annet i kosmetikk, maling og husholdningsprodukter. Bruken av MI er mer utbredt i maling og husholdningsprodukter enn kosmetikk, men kosmetikk kommer i tett kontakt med huden og er derfor av spesiell bekymring med tanke på utvikling av allergi.

Regelverk

På grunn av MIs evne til å kunne gi allergi, har siden 2016 den tillatte bruken av MI i kosmetiske produkter blitt sterkt begrenset. MI er i dag forbudt i produkter som ikke vaskes av. Dette inkluderer også våtservietter, samt hårpleieprodukter som ikke skal skylles ut. Videre er MI tillatt i en svært begrenset konsentrasjon i produkter som skylles av huden, for ytterligere å redusere forekomsten av allergi mot MI.

MI benyttes også som konserveringsmiddel i blanding med methylchloroisothiazolinone (MCI). Blandingen MCI/MI er ikke tillatt i produkter som ikke vaskes av, mens en begrenset konsentrasjon av blandingen er ansett for trygt og tillatt i produkter som vaskes av etter bruk.

Det er ikke tillatt å bruke MI sammen med blandingen MCI/MI.

Med innføringen av en strengere regulering av MI er det registrert en sterkt redusert forekomst av allergi mot MI som skyldes kosmetikk.

Hva skal forbrukere gjøre?

  • Reagerer du allergisk på et produkt bør du slutte å bruke produktet.
  • Blir det et stort problem for deg, bør du snakke med legen din om dette.
  • I kosmetikk merkes MI og MCI i ingredienslisten som henholdsvis «methylisothiazolinone» og methylchloroisothiazolinone.
  • Frisører og andre grupper som arbeider med denne type stoffer i profesjonell sammenheng, bør prøve å begrense hudeksponeringen f.eks. ved å vaske hudområdet slik at produkt ikke regelmessig blir på huden over lenger tid, eller ved å bruke hansker.
  • Forbrukerne kan melde inn bivirkninger på egen hånd via Altinn, eller via helsepersonell
Fant du det du lette etter?