Methylisothiazolinone (MI) i kosmetikk

Publisert 15.03.2017     Sist endret 15.03.2017

MI er et konserveringsmiddel som brukes for å hindre skadelig sopp og bakterievekst. Det har vært brukt i industrielle produkter (bla maling) siden 2000 og tillatt som konserveringsmiddel i kosmetikk siden 2005. MI benyttes alene eller sammen med det beslektede stoffet MCI (methlychloroisothiazolinone).

I den senere tid har det blitt observert en kraftig økning i antall personer som er blitt allergiske mot MI. MI kan forårsake en type eksem kalt allergisk kontaktdermatitt og typiske symptomer inkluderer rødhet, brennende eller stikkende følelse i huden, hevelser, blemmer og skorpedannelse i huden.

MI er utredet flere ganger av EUs vitenskapskomite (SCCS). SCCSs konklusjon er at stoffet er av bekymring når det gjelder å fremkalle allergi. Om man ser bort fra stoffets allergene egenskaper, har vitenskapskomiteen konkludert at MI ikke er helseskadelig i kosmetikk i de konsentrasjoner som er tillatt i dag.

Bruksområder

MI benyttes blant annet i kosmetikk, maling og husholdningsprodukter. Bruken av MI er mer utbredt i maling og husholdningsprodukter enn kosmetikk, men kosmetikk kommer i tett kontakt med huden og er derfor av spesiell bekymring med tanke på utvikling av allergi.

Regelverk

På grunn av MIs evne til å kunne gi allergi, har den tillatte bruken av MI i den senere tid blitt sterkt begrenset. MI er i dag forbudt i produkter som ikke vaskes av. Dette inkluderer også våtservietter, samt hårpleieprodukter som ikke skal skylles ut. MI er tillatt i en begrenset konsentrasjon i produkter som skylles av huden.  MI benyttes også som konserveringsmiddel i blanding med methylchloroisothiazolinone (MCI). Blandingen MCI/MI er ikke tillatt i produkter som ikke vaskes av, mens en begrenset konsentrasjon av blandingen er ansett for trygt og tillatt i produkter som vaskes av etter bruk.

Det er ikke tillatt å bruke MI sammen med blandingen MCI/MI.

Mattilsynet bekymret

Mattilsynet er bekymret over den økende forekomsten av allergi mot MI. For å beskytte forbrukerne ønsker Mattilsynet en regulering som er tilstrekkelig streng for å stoppe utviklingen av allergi mot stoffet MI og jobber med EU for at dette skal skje.

Hva skal forbrukere gjøre?

  • Reagerer du allergisk på et produkt bør du slutte å bruke produktet.
  • Blir det et stort problem for deg, bør du snakke med legen din om dette.
  • I kosmetikk merkes MI og MCI i ingredienslisten som henholdsvis «methylisothiazolinone» og methylchloroisothiazolinone.  
  • Spesielt bør du være oppmerksom på dette i produkter som ikke vaskes av, f.eks. i våtservietter
  • Vi anbefaler ikke MI i våtservietter beregnet på små barn, f.eks. til bruk i bleieområdet.
  • Frisører og andre grupper som arbeider med denne type stoffer i profesjonell sammenheng, bør prøve å begrense hudeksponeringen f.eks. ved å vaske hudområdet slik at produkt ikke regelmessig blir på huden over lenger tid, eller ved å bruke hansker.
Fant du det du lette etter?

Publikasjoner


Publikasjoner